Члентство України в СОТ: інституційні та економічні наслідки
Дата: 15.05.2014

      wto_ukraineМета дослідження — проаналізувати наслідки вступу України до СОТ для національної економіки, насамперед, вплив на виробників. Такий аналіз є важливим для розробки торговельної політики країни як на короткострокову, так і на довгострокову перспективу.

      Завдання даного дослідження не є тривіальним, оскільки вступ країни до СОТ був, з одного боку, не моментальною подією, а з іншого — набуття членства відбулось, коли світ вже входив у фінансово-економічну кризу.

   Україна набула членства в СОТ у травні 2008 року після майже чотирнадцяти років переговорного процесу. Протягом цих років була реалізована більша частина зобов’язань країни, які стосуються лібералізації ввізних мит, гармонізації національного законодавства з правилами та вимогами СОТ. Відповідно, для визначення впливу членства в СОТ на економіку необхідно проводити не аналіз в рамках до і після травня 2008 року, а аналізувати вплив лібералізації торговельного режиму протягом років до формального членства.

     Набуття Україною членства в СОТ майже співпало з початком світової фінансово-економічної кризи, яка супроводжувалась різким падінням обсягів зовнішньої торгівлі, девальвацією національної валюти, банківською кризою тощо. Криза зумовила серйозні інституційні та структурні зміни в країні, які значно ускладнюють оцінку впливу на розвиток економіки власне вступу країни до СОТ.

    Крім цього, у дослідженні проаналізовані окремі інституційні наслідки приєднання країни до СОТ, зокрема питання дотримання принципу прозорості, використання механізму вирішення торговельних суперечок, можливості участі у Дохійському раунді тощ

Джерело