Як отримати перепустку на європейський ринок
Дата: 13.05.2014

fotolia_56807331_s-330x228Виникає питання: що повинен зробити український виробник, щоб його товар потрапив на європейський ринок, враховуючи, що сьогодні не тільки великі, а й середні підприємства готуються на нього виходити.

Найважливіший на сьогодні аспект − це не тільки кількісні квоти і мита, а визнання Європейським Союзом української продукції з безпеки та якості.

Більшості товаровиробників в Україні для виходу на ринок Європи не вистачає визнаних у ЄС сертифікатів якості. У Європейському Союзі для харчової галузі застосовуються сертифікати ISO і HACCP (ХАССП).haccp-l

Міжнародні сертифікати видаються спеціальними органами акредитації строком на три або п'ять років. Один раз на рік орган, який видав сертифікат, проводить перевірку дотримання виробником продукції вимог системи якості. Для того щоб продовжити сертифікат, необхідно пройти аудит якості у вищевказаному органі.

Найбільш поширеними міжнародними сертифікатами, які отримують українські компанії, є сертифікати, що підтверджують відповідність системи якості виробника продукції міжнародним стандартам управління якістю ISO 9000. Процедура отримання сертифікату включає в себе кілька етапів: впровадження виробником продукції на своєму виробництві системи якості, що відповідає міжнародним стандартам (у тому числі підготовка всієї внутрішньої документації підприємства і навчання персоналу), звернення до органу, що видає сертифікат, і, після проведення цим органом відповідної перевірки підприємства, отримання самого сертифіката. Термін отримання сертифіката становить близько місяця з моменту звернення в сертифікаційний орган, а його вартість залежить від штату підприємства-виробника і коливається від 15 до 50 тисяч гривень.

Однією з переваг, яку підприємство отримує, сертифікувавши свою систему управління якістю, є підтвердження якості його продукції на міжнародному ринку і, як наслідок, довіра з боку споживачів.

ISO 9000 − серія міжнародних стандартів, які описують вимоги до системи менеджменту якості організацій і підприємств. При цьому вона не є стандартом якості власне продукту і безпосередньо не гарантує високої якості продукції.iso_9001

Сімейство стандартів ISO 9000 включає в себе такі стандарти:

  • Стандарт ISO 9001 є моделлю забезпечення якості на стадіях розробки, проектування, виробництва, монтажу та обслуговування. Відповідність вимогам ISO 9001 свідчить про певні рівні надійності виробника (постачальника) і добротність його компанії, і той мінімальний рівень, який дає можливість входження у ринок. Окрім найважливішого завдання − входження підприємства на міжнародний ринок зі своєю продукцією, − застосування підходів ISO 9001 у системі управління підприємством допомагає вирішити багато внутрішніх і зовнішніх питань − починаючи від підвищення конкурентоспроможності та рівня задоволеності своїх споживачів, більшої привабливості для нових інвесторів, і до удосконалення системи управління підприємством і підвищення ефективності роботи співробітників.
  • Стандарт ISO 9004 містить керівництво щодо досягнення сталого успіху будь-якою організацією в складному, вимогливому і постійно змінному середовищі шляхом використання підходу з позиції менеджменту якості.
  • Стандарт ISO 19011 описує методи проведення аудиту в системах менеджменту, зокрема менеджменту якості.

Стандарт якості НАССР дозволяє відстежувати поточну якість продукції в харчовій сфері. Його вимоги можуть бути використані для створення системи управління безпечністю харчових продуктів організаціями на всіх етапах ланцюжка, включаючи виробників кормів, фермерів, виробників і постачальників харчових продуктів, виробників і постачальників устаткування, упаковки, підприємств торгівлі та громадського харчування.

Джерело