Грантова допомога по проєктах людської безпеки програми «Кусаноне» Міністерства Закордонних Справ Японії
Дата: 15.02.2021

Запропонована Урядом Японії програма фінансової допомоги для проектів розвитку призначається для задоволення різноманітних потреб країн, що перебувають у стані розвитку.

Будь-яка некомерційна організація може стати одержувачем програми «Кусаноне». Єдина вимога – це повинна бути неприбуткова організація, що виконує основні проєкти розвитку.

Приклади потенційних реципієнтів допомоги: місцеві та міжнародні неурядові організації (незалежно від країни приналежності), лікарні, початкові школи, науково-досліджувальні інститути та інші неприбуткові організації.

Сфера проєктів:

1) всі проєкти розвитку малого масштабу мають право на фінансування за програмою «Кусаноне». Однак особлива увага буде приділятися у таких сферах:

  • медична допомога;
  • освіта;
  • надання допомоги прошарку населення, що терпить нужду;
  • суспільний добробут;
  • навколишнє середовище.

Кілька прикладів (неповний список) пріоритетних проєктів:

  • ремонтно-оздоблювальні роботи та постачання обладнання початковим школам;
  • постачання медичного обладнання лікарням;
  • професійне навчання людей з інвалідністю.

Також, особлива увага приділяється проєктам по залученню жінок до суспільно-корисної діяльності.

2) У кожній окремій країні пріоритетні сфери можуть визначатись Посольством Японії відповідно до потреб розвитку цієї країни.

Кошти програми «Кусаноне» надаються після дослідження та оцінки кожної заявки на щорічній проєктній основі. Відносно суми допомоги на кожний окремий проєкт необхідно консультуватись із економічним відділом Посольства Японії в Україні.

Не можуть фінансуватись наступні статті бюджету: заробітна плата, дорожні та повсякденні витрати, інші адміністративні та поточні витрати організації-реципієнта.

Кошти гранту також не можуть бути використані для сплати ПДВ.

Крім того, отримувач зобов’язується оплатити банківську комісію за конвертацію валют (розмір визначається в залежності від суми гранту та складає орієнтовно 10000 грн.).

Потенційному учаснику для участі у програмі потрібно направити заповнену аплікаційну форму http://www.ua.embjapan.go.jp/itpr_uk/ua_oda.html  до Посольства Японії, вказавши контактний телефон (бажано також номер мобільного телефона) та адресу. До заявки мають додаватися деталізований бюджет проєкту, генеральний план, технічно-економічне обґрунтування проєкту та, при наявності, листівка та копія статуту вашої установи.

Після того, як анкета та додаткові документи надходять до Посольства Японії, процедура розгляду проходить наступним чином:

1) Дослідження проєкту: після того, як заявка надійде до Посольства, проєкт вивчається співробітниками Посольства, при цьому особлива увага приділяється меті проєкту, його соціально-економічному впливу та вартості. На цих засадах відбираються проєкти, потенційно придатні для отримання безвідплатної допомоги.

2) Відвідування місця розташування: співробітник Посольства відвідує місце розташування обраного проєкту, після чого приймається рішення про надання або ненадання безвідплатної допомоги.

3) Контракт про надання безвідплатної допомоги: Посольство Японії та установа-реципієнт підписують контракт про надання безвідплатної допомоги. В контракті вказують: назву, мету та опис проєкту, назву установи-реципієнта, пункт про цільове використання коштів, а також точно визначену суму коштів, що надаватимуться в рамках проєкту.

4) Виплата грошових коштів: установа-реципієнт повинна заключити контракти на придбання товарів та/або послуг з відповідними постачальниками. Контракти ретельно вивчаються Посольством Японії з метою перевірки припустимості цін та бюджету. Після ухвалення цін та одержання підписаного прохання про оплату від установи-реципієнта Посольство виділяє грошові кошти.

5) Виконання проєкту: безвідплатна допомога має бути використана належним чином та виключно для придбання товарів та/або послуг, необхідних для виконання затвердженого проєкту. Після надання грошових коштів передбачається своєчасний початок виконання проєкту згідно із погодженим графіком.

6) Звіт: Посольство Японії може вимагати від організації-реципієнта попередній звіт під час імплементації проєкту. Остаточний Звіт необхідно подати після завершення імплементації проєкту. Разом з Остаточним Звітом мають подаватись також фінансовий звіт та документальні свідчення того, як були використані кошти.

Незалежно від дати початку виконання проєкту, кошти на безвітплатну допомогу надаються до 31 березня (кінець фінансового року в Японії).

Контакти: в Посольство Японії (дні та години прийому: понеділок - п'ятниця з 9:00 до 12:30, тел. (38-044) 490-70-76, факс (38-044) 490-5502, e-mail: kusanone@kv.mofa.go.jp). Поштова адреса: Посольство Японії в Україні Бізнес-центр «Європа», 7 поверх, Музейний провулок, 4, 01901, Київ.

Детально https://www.ua.emb-japan.go.jp/itpr_uk/ua_oda.html