За результатами опитування більшість українців підтримують вступ України в ЄС
Дата: 17.12.2020

1494513160-6557-1024x576Центр «Нова Європа» презентував результати загальнонаціонального соціологічного опитування щодо очікувань українського суспільства від зовнішньої політики України.

Згідно з дослідженням, українці переважно виступають за продовження інтеграційного курсу держави до ЄС і НАТО. Відтак, близько 44,35% опитаних хочуть, щоб країна була членом і ЄС, і НАТО, ще 22,28% прагнуть членства лише в ЄС, а 4% лише в НАТО. 

Отже, результати такі*:

  • 66,63% опитаних українців хочуть, щоб країна була членом ЄС;

  • 48,42% виступають за членство країни в НАТО.

(*в сумі респонденти, хто лише за ЄС, та ті, хто і за ЄС, і за НАТО).

На Сході країни за ЄС загалом виступає 39,37%, за НАТО – 22,25%, що суттєво менше порівняно з західним регіоном, де хочуть бачити Україну в ЄС 82,74%, а в НАТО  — 62,75%. 

Зазначається, що молодші громадяни активніше прагнуть просування України до західних інституцій.

Українці також вважають, що Україна має продовжувати проєвропейські реформи, навіть якщо ЄС не надаватиме державі перспективу членства. Загалом 69% респондентів вказали на важливість єврореформ, тому що вони важливі передусім Україні, а також тому, що в країни немає іншого вибору.

Окрім цього, більшість українців (58%) не вірить, що Росія припинить свою агресивну політику щодо України, якщо та відмовиться від прагнення приєднатися до ЄС і НАТО. Лише кожен п’ятий респондент (близько 22%) допускає цю можливість.

Довідково

Вибірка дослідження становить 2029 респондентів. Опитування проводилося дослідницькою агенцією Info Sapiens методом CAPI (особисті інтерв’ю вдома у респондента з використанням планшетів, computer-assisted personal interviews). Вибірка репрезентативна для дорослого населення (віком 18 років і старше) України за статтю, віком, розміром населеного пункту та регіоном проживання. Із дослідження вилучена Автономна Республіка Крим, а у Донецькій та Луганській області опитування проводилося тільки на територіях, що контролюються Україною. Максимальна теоретична похибка не перевищує 2,2%. Опитування проводилося 6-19 листопада 2020 року.

Публікація видана в межах Ініціативи з розвитку аналітичних центрів в Україні, яку виконує Міжнародний фонд «Відродження» у партнерстві з Ініціативою відкритого суспільства для Європи (OSIFE) за фінансової підтримки Посольства Швеції в Україні.

Джерело