Автономні торговельні преференції ЄС для України
Дата: 30.04.2014

images

У зв’язку з підписанням політичних положень Угоди про асоціацію між Україною та Європейським Союзом з 23 квітня впроваджується режим автоматичних преференцій для українських товарів, що постачаються до країн ЄС.

 

      23 квітня  у конференц-залі готелю «Україна» Чернігівська торгово-промислова палата провела практичний семінар  «Відносини між ЄС та Україною в контексті нинішньої ситуації. Поставка товарів до країн ЄС з урахуванням режиму автономних торгових преференцій».743-983_orig

       Участь у даному заході взяли керівники та співробітники підприємств, які зацікавлені в розширенні ринків збуту своєї продукції і пошуку партнерів на європейських ринках, співробітники структурних підрозділів облдержадміністрації та міськвиконкому.

         Під час семінару науковий співробітник Інституту економічних досліджень і політичних консультацій Константин Кравчук зупинився на загальних результатах аналізу впливу зони вільної торгівлі з ЄС на економіку України.

743-963_orig        Костянтин Іванов, президент Чернігівської регіональної торгово-промислової палати, виступив з презентацією «Автономні торгові преференції ЄС для України, сприяння реалізації їх механізму. Практична допомога бізнесу з боку Чернігівської РТПП в межах застосування автономних преференцій».

Г   Головний державний інспектор відділу митної вартості, класифікації товарів та заходів регулювання ЗЕД Чернігівської митниці Міндоходів Віталій Резнік розповів про практичні питання застосування преференційного режиму, зокрема зупинився на питаннях митного оформлення товарів.743-977_orig

Наталія Мещерякова, відомий спеціаліст з авторського права  та інтелектуальної власності  (партнер AstapovLawyers International Law Group), зазначила, що на новому ринку конкурента необхідно знати в обличчя, розуміти, які небезпеки підстерігають їх, та яким чином українське підприємство можеь захистити інтелектуальні права на власну продукцію на зовнішніх ринках.

Юрій Прохоров, консультант програми SIPРO (Швейцарія) в Україні, у своєму виступі презентував можливості даного проекту та як стати учасником програми-підтримки і ввійти за їх допомогою на європейський ринок, з урахуванням того, що Україна – єдина держава СНД, в якій працює програма SIPРO.

743-981_origКоординатор програми PUM ( Нідерланди ) в Україні Джон Шхеллен і представник цієї програми Ірина Бодігхаймер розповіли про можливості, які надає проект підприємствам малого та середнього бізнесу в Україні .

У PUM вже є позитивний досвід співпраці з підприємствами Чернігівської області: ПМП "ВИМАЛ", Менський сирзавод, ВАТ "Чернігівський молокозавод", ВАТ "АТ Тютюнова компанія" В.А.Т - Прилуки".

Вони підкреслили, що Україна цікавить Європу як держава з вигідним географічним положенням і великою кількістю підприємств з високим рівнем технічного обладнання та фахівців з дуже високим рівнем кваліфікації.