Програма “Двигуни громади” для об’єднаних територіальних громад
Дата: 13.11.2020

Агенція трансформацій «М.CLASS» оголошує перший набір об’єднаних територіальних громад України для участі у програмі «Двигуни громади», яка передбачає розбудову відділів розвитку для ОТГ.

До участі у програмі запрошуються об’єднані територіальні громади із усіх регіонів України, які мають потребу у створенні або суттєвому зміцненні потенціалу вже існуючих структурних підрозділів, які відповідають за розвиток громади.  

Програма буде особливо цінною для новообраних голів та депутатів ОТГ.

В рамках першого відбору буде відібрано до 10-ти пілотних громад.

Заявки на участь у програмі приймаються до  30 листопада 2020 р. за посиланням https://docs.google.com/forms/d/12mo4dEVH8cvLpDE51wW61kuF7Duac_1RacqZmXVTP-Q/viewform?edit_requested=true

Запитання щодо участі у програмі необхідно надсилати на електронну пошту agency.m.class@gmail.com .

Відділи розвитку - це один або декілька структурних підрозділів ОТГ, які відповідають  за розробку та реалізацію місцевих політик, проєктів, програм та інших заходів, спрямованих на підвищення соціально-економічних стандартів у громаді, створення умов для підвищення надходжень до місцевих бюджетів та розвиток людського потенціалу.

Програмою пропонується:

Організація роботи відділів розвитку відповідно до місцевих потреб та пріоритетів розвитку. Розробка положень та внутрішньої документації, планування роботи, створення дорожніх карт розвитку пріоритетних напрямків. Визначення індикаторів успішності та процесу моніторингу якості роботи відділів.

Підготовка персоналу для роботи у відділах розвитку ОТГ. Потреба у навчанні підбирається для кожної громади індивідуально, відповідно до рівня підготовки персоналу, місцевих умов та пріоритетів розвитку. 

Консультування персоналу відділів розвитку з поточних питань відповідно до потреби. Допомога в організації процесу стратегічного планування, розробці місцевих програм, написанні проєктних заявок до внутрішніх та міжнародних програм технічної допомоги, запровадження інструментів участі громадськості, розробка інвестиційних проєктів, інша консультаційна підтримка. Супровід менеджменту місцевих проєктів.  

Виконання деяких функцій відділів розвитку ОТГ протягом перехідного періоду. На період, поки місцевий персонал набуває досвіду та практичних навичок. Перелік функцій узгоджується індивідуально з кожною ОТГ.

 Алгоритм налагодження співпраці:

  1. ОТГ заповнює заявку на участь у програмі.
  2. Представники агенції контактують із заявником для організації ознайомчого візиту у громаду або проведення онлайн зустрічі.
  3. Представники агенції здійснюють ознайомчий візит у громаду або проводять онлайн зустріч для знайомства, визначення потреб та оцінки ситуації.
  4. ОТГ та агенція узгоджують індикатори успішності, часові рамки, робочий план, кошторис та інші умови співпраці.
  5. Підписання угоди про співпрацю. Мінімальний термін дії угоди –  1 рік.
  6. Реалізація програми «Двигуни громади» в ОТГ.
  7. Звіт на сесії ради ОТГ за виконану роботу відповідно до встановлених індикаторів успішності.

Детально https://www.prostir.ua/?grants=prohrama-dvyhuny-hromady-dlya-objednanyh-terytorialnyh-hromad