Долучення Грузії до діагональної кумуляції Конвенції Пан-Євро-Мед
Дата: 05.10.2020

euukr30 вересня 2020 року в Офіційному віснику Європейського Союзу за № С322/3 опубліковано оновлену матрицю Регіональної конвенції про пан-євро-середземноморські преференційні правила походження, якою долучено Грузію до діагональної кумуляції для застосування у вільній торгівлі з Україною.

Сфера застосування діагональної кумуляції для України охоплює 34 держави -  Україна, 27 держав-членів ЄС, Британія, Швейцарія, Ліхтенштейн, Ісландія, Норвегія та Грузія.

Діагональна кумуляція при встановленні преференційного походження товару дозволить українським виробникам закупляти матеріали, сировину і комплектуючі в цих країнах, виробляти з них товари в Україні і продавати готову продукцію до країн-учасниць Конвенції без сплати мита. 

Для підтвердження преференційного походження товарів з України митниці Держмитслужби здійснюють безоплатну видачу сертифікатів EUR.1 або EUR-МЕД, які видаються експортерам під час здійснення або після експорту товарів за місцем здійснення  митного оформлення товарів або після експорту товарів за місцем державної реєстрації експортера. 

На видачу сертифікатів уповноважено посадові особи митних постів (секторів митного оформлення) та структурних підрозділів митниць, відповідальних за адміністрування митних платежів.  

Матриця Регіональної конвенції про пан-євро-середземноморські преференційні правила походження розміщена за посиланням

Джерело