Україна та Словаччина співпрацюватимуть у розвитку мультимодальних перевезень між Азією та ЄС
Дата: 25.09.2020

630_360_1600944442-18824 вересня Міністр інфраструктури України Владислав Криклій та Міністр транспорту і будівництва Словацької Республіки Андрей Долежал підписали Меморандум про співробітництво в рамках "Економічного поясу Шовкового шляху”. Його укладення сприятиме реалізації проєкту зі створення в Україні та в Словаччині мультимодальних логістичних центрів (терміналів) з обробки вантажів на цьому маршруті, що зміцнить стратегічну позицію обох держав як транспортного мосту між Заходом та Сходом.

Міністр інфраструктури України Владислав Криклій перебуває у Словаччині у складі делегації в рамках офіційного візиту Президента України Володимира Зеленського до Словацької Республіки.

"І Україна, і Словаччина вкрай зацікавлені розвивати свій транзитний потенціал і вдосконалювати процеси організації доставки вантажів у контейнерах з країн ЄС у Китай і у зворотному напрямку. На початку вересня ми провели консультації зі словацькою стороною щодо активізації співпраці в розвитку Шовкового шляху через території України та Словаччини. І сьогодні закріплюємо їх відповідним Меморандумом. Українська залізнична інфраструктура має достатній потенціал і можливості для гарантування надійного транспортного сервісу при виконанні таких перевезень. Україна вітає підписання двостороннього Меморандуму між нашими країнами і ми розраховуємо на подальшу продуктивну співпрацю", - зазначив Владислав Криклій.

Підписання Меморандуму сприятиме:

- створенню належних умов для подальшого розвитку мультимодальних перевезень у сполученні між Азією та ЄС через Україну та Словаччину, а також для збільшення кількості маршрутних контейнерних поїздів, які використовуватимуться для комбінованих вантажних перевезень;

- переведенню у практичну площину реалізації проекту зі створення мультимодальних логістичних центрів, які будуть обробляти вантажі на маршруті Шовкового шляху, що дозволить сформувати відповідну двосторонню робочу групу та створити підґрунтя для проведення переговорів з китайською стороною;

- розробці спільного підходу до організації руху контейнерних поїздів, що курсують між Азією і ЄС через Україну та Словаччину.

Меморандум укладений на невизначений термін та набирає чинності сьогодні - з дня його підписання.

Владислав Криклій також підтвердив готовність активізувати роботу української та словацької сторін із розвитку логістичних терміналів у Чопі, Мукачеві та Кошице, які можуть стати воротами між Азією і Європою, та звернувся з пропозицією спільного пошуку фінансових ресурсів для реалізації проекту "Створення мультимодального логістичного центру між Україною і Словаччиною на базі існуючого терміналу в Чопі".

Джерело