Про можливості України в питаннях трансатлантичної безпеки та співробітництва
Дата: 24.09.2020

14994Про можливості України в питаннях трансатлантичної безпеки та співробітництва, а також більше залучення партнерів НАТО до зміцнення безпеки Чорноморського регіону йшлося під час онлайн-форуму Центру аналізу європейської політики (CEPA) за участі Ольги Стефанішиної, Віце-прем’єр-міністра з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України.

Віце-прем’єр-міністр нагадала, що окупація Криму Російською Федерацією призвела до втрати 70% морських активів України. За підтримки міжнародних партнерів Україна відновлює військово-морський флот, зокрема шляхом будівництва нових баз.

«Безпека в Чорному морі, Крим - це не лише питання національних інтересів України, а й питання безпеки всього регіону, що перебуває високо на порядку денному НАТО. За підтримки наших міжнародних партнерів ми працюємо над відновленням українського флоту, інвестуємо у посилення його спроможностей та потужності», - зазначила Ольга Стефанішина.

Віце-прем'єр-міністр нагадала, що цьогоріч у липні в Україні відбулися морські тренування Sea Breeze-2020, де 26 кораблів та 19 літаків від 8 союзників та партнерів (Болгарії, Грузії, Норвегії, Румунії, Іспанії, Туреччини, України та США) провели навчання з протиповітряної оборони, протичовнової війни, контролю над ушкодженнями та пошуку та порятунку.

«Спільні навчання з країнами-членами НАТО – це потужний сигнал, що попри такі світові виклики, як коронакриза, наші партнери стоять пліч-о-пліч з українськими військовими у протистоянні щоденним загрозам безпеці Чорноморського регіону, – зазначила Ольга Стефанішина. – Завдяки статусу  партнера  розширених можливостей НАТО Україна зможе відігравати активнішу роль у формуванні безпеки регіону Чорного моря, ділитися нашим унікальним досвідом протистояння гібридним загрозам».

За словами Віце-прем'єр-міністра, Sea Breeze-2020 сприяв підвищенню готовності та поліпшенню сумісності Збройних сил України та країн-членів НАТО. Ольга Стефанішина також закликала збільшити присутність партнерів у Чорному морі та участь України у безпекових заходах країн-членів НАТО.

Джерело