Уряд схвалив приєднання української митниці до європейської системи обміну даними
Дата: 14.08.2020

4e1bbcd8-4a0e-844712 серпня 2020 року Уряд врегулював питання щодо звернення підприємств з високим рівнем довіри для отримання спеціального транзитного спрощення.

Відповідно до зобов'язань в рамках Угоди про асоціацію з ЄС урядовці ухвалили постанову Кабінету Міністрів України “Про деякі питання надання дозволу на застосування спеціального транзитного спрощення”, яка дозволяє приєднання до Нової комп’ютеризованої транзитної системи (New Computerised Transit System - NCTS).

Застосування механізму спеціального транзитного спрощення, як передбачено зазначеною постановою, дозволяє Україні отримати запрошення від Об’єднаного Комітету Конвенції про процедуру спільного транзиту щодо приєднання до цієї Конвенції.

Таким чином, Україна зробила ще один важливий крок для імплементації положень Конвенції про процедуру спільного транзиту, що передбачає обмін митною інформацією з 35 країнами європейського регіону і забезпечення ефективного митного контролю завдяки NCTS через використання сучасних технологій під час здійснення контролю за доставкою товарів.

“Впровадження європейських підходів на митниці - це частина нашої інтеграції у внутрішній ринок ЄС, формування безпечних ланцюгів постачання товарів. Уряд спрощує митні формальності для підприємств з високим ступенем довіри, що підвищує також легкість та прозорість ведення бізнесу в Україні. Важливо, що маємо підтримку та допомогу ЄС на цьому шляху”, – зазначила Віцепрем'єрка з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України Ольга Стефанішина.  

Довідково

Ухвалена Постанова забезпечує практичне застосування норм Закону України від  12 вересня 2019 року №  № 78-IX “Про режим спільного транзиту та запровадження національної електронної транзитної системи” (реєстр. номер 1082 від 23.08.2019). Закон впроваджує в українське законодавство положення Конвенції про процедуру спільного транзиту, які дозволять Україні обмінюватися митною інформацією з 35 країнами, отримувати дані для переміщення товарів транзитом, ввести спеціальні транзитні спрощення, використовувати єдину митну декларацію для переміщення товарів від країни-відправника до країни-одержувача через інші країни з використанням загального ІТ-продукту (New Computerised Transit System (NCTS)). 

NCTS – це ІТ продукт, який дає можливість налагодити обмін інформацією про етапи митного оформлення товарів з використанням електронних повідомлень в режимі реального часу та підвищити ефективність використання системи аналізу ризиків.

Джерело