Відбулось засідання Українсько-литовської комісії з питань європейської інтеграції
Дата: 27.07.2020

8477ba6ebb46a4406abf85c8c73f6c4724 липня Ольга Стефанішина, Віцепрем’єр-міністерка з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України спільно з Лінасом  Лінкявічюсом, Міністром закордонних справ Литовської Республіки провела чергове засідання Постійної українсько-литовської комісії з питань європейської інтеграції.

Ольга Стефанішина подякувала Литві за незмінну та рішучу позицію на підтримку суверенітету та територіальної цілісності України, підтримку нашої країни на її шляху до членства у ЄС і НАТО.

“Ми вдячні Литві за готовність провести у Вільнюсі наступну Конференцію з питань реформ в Україні та щиро сподіваємось, що невдовзі епідеміологічна ситуація нормалізується і Конференції відбудеться на високому рівні, у традиційному форматі”, – зазначила Ольга Стефанішина.

Віцепрем’єр-міністерка наголосила, що Україна має чітке та амбітне бачення подальшої інтеграції з ЄС. “Ціллю економічної інтеграції є поступове входження України до внутрішнього ринку ЄС з розширеним застосуванням його чотирьох свобод щодо України. За 5 років ми бачимо суттєве зростання торгівлі між Україною та ЄС, зміцнення взаємопов'язаності наших ринків. Тому наразі важливо вжити заходів, які стримують це зростання, зокрема налагодити структурований діалог з ЄС щодо логістики”, - підкреслила Стефанішина

Урядовець також зазначила, що сподівається на підтримку Литви у забезпеченні позитивного рішення щодо пріоритетних для України питань, зокрема щодо якнайшвидшого підписання Угоди про спільний авіаційний простір. 

“За підсумками Саміту Україна-ЄС, що відбудеться 1 жовтня та після засідання Ради асоціації у грудні, маємо спільно сформулювати нові амбітні завдання співпраці між ЄС та Україною та посилити процес євроінтеграції України”, – зазначила Ольга Стефанішина.

Учасники засідання обговорили основні напрямки взаємодії України з Литвою та ЄС загалом, як от виконання Угоди про асоціацію, підписання угоди ACAA, інтеграція в цифровий та енергетичний ринок ЄС, приєднання України до транспортних мереж ЄС, співпрацю у сфері юстиції, свободи та безпеки. Окремо сторони торкнулися питання майбутнього Східного партнерства, наголосивши, що важливо провести фізичний Саміт наступного року та закріпити амбітні цілі у спільній декларації за його результатами.  Віцепрем'єрка Ольга Стефанішина подякувала Литві за надання гуманітарної допомоги України у боротьбі з пандемією.

За підсумками засідання сторони підписали Протокол, в якому зафіксували ключові домовленості, досягнуті під час засідання.

Джерело