Європарламент підтримав пропозицію щодо зниження митних зборів для українського імпорту
Дата: 08.04.2014

ep-logo-2-jpegЗавдяки пропозиції, що її підтримав Європейський Парламент, буде скасовано 98% митних зборів на продукцію, за яку українські експортери сплачують на кордоні з ЄС. Цей односторонній захід стимулюватиме зростання економіки України, заощаджуючи її виробникам і експортерам 487 млн. євро щороку.

Європейський Парламент підтримав пропозицію, віддавши за неї 531 голос. 88 депутатів проголосували проти пропозиції, 20 – утрималися.

Які тарифи буде зменшено?

Цей односторонній торговельний захід, який, як очікується, запрацює з травня, скасує 94,7% тарифів ЄС, що наразі стягуються з імпорту промислових товарів з України. Також за допомогою нього зменшаться тарифи на решту невеличку кількість промислових товарів.

Окрім того, цим заходом передбачено скасування тарифів на понад 80% експорту сільськогосподарської продукції України. Водночас ЄС обмежить кількість «чутливої» продукції – зокрема, зернових, свинини, яловичини, курятини та обробленої харчової продукції, – які можуть імпортуватися безмитно, щоб не завдавати шкоди інтересам виробників цієї продукції з ЄС.

Тимчасовий і односторонній захід

Торговельні «преференційні» заходи ЄС не зобов’язують Україну діяти навзаєм і скасовувати свої власні митні збори на імпорт з ЄС. Однак вони не передбачають їхнє підняття.
Імпорт з України повинен буде відповідати правилам Євросоюзу щодо маркування походження товару. У такий спосіб українська влада повинна буде гарантувати, що товари з інших країн, замасковані під українські, не потраплять до ЄС через територію України.

Цей захід також дозволяє ЄС поновити тарифи, якщо імпорт з України надходитиме на ринок Євросоюзу у кількості, що викликає – або здатна викликати – серйозні труднощі для європейських виробників аналогічних товарів.

Застосування заходу розпочнеться з дати його остаточного схвалення до 1 листопада 2014 року, або до набуття чинності Угоди про асоціацію, включно із глибокою і всеосяжною зоною вільної торгівлі, яка передбачає двосторонню лібералізацію торгівлі.

Наступні кроки

Цей захід потребує формального схвалення Ради міністрів ЄС. Водночас Високий представник ЄС із закордонних справ і безпекової політики Кетрін Ештон заявила, що преференції «почнуть застосовуватися за кілька тижнів».

Джерело