Інформаційний бюлетень "Відомості країн-членів СОТ"
Дата: 24.03.2014

528-mВашій увазі пропонується Інформаційний бюлетень "Відомості країн-членів СОТ" №34, який є регулярним інформаційним продуктом проекту «Торговельна політика і практика в Україні». Інститут економічних досліджень та політичних консультацій впроваджує цей проект у співпраці з Міністерством економічного розвитку і торгівлі України та Національною радою торгівлі Швеції. 

У випуску інформаційного бюлетеня: 

  • ЄС: зміни вимог щодо добрив 
  • Туреччина: уточнення стандартів щодо питного молока 
  • США: зміна вимог до маркування продуктів харчування

Короткий огляд випуску:

  1. ЄС:  зміни вимог щодо добрив

У другій половині лютого 2014 року Європейський Союз оприлюднив повідомлення про очікувані зміни до Регламенту (EC) № 2003/2003 Європейського Парламенту і Ради щодо добрив, які можуть позначатися як «добрива ЄС». Зокрема, передбачається зміна вимог до мінімального вмісту поживних речовин для неочищеної калійної солі; включення нових видів інгібіторів нітрифікації та уреази до переліку дозволених інгібіторів. Термін подачі коментарів спливає 22 квітня 2014 року. Ухвалення документу очікується у листопаді 2014 року. 

  1. Туреччина: уточнення стандартів щодо питного молока

У другій половині лютого 2014 року Республіка Туреччина  оприлюднила повідомлення (комюніке) щодо Кодексу продуктів харчування Туреччини в частині термічно обробленого питного молока для споживання. Метою цього документу є визначення характеристик термічно обробленого питного молока для забезпечення відповідності норм щодо виробництва, зберігання, перевезення та збуту цієї продукції вимогам технічних і санітарно-гігієнічних стандартів у цій сфері. Термін подачі коментарів спливає 22 квітня 2014 року. Ухвалення документу та набуття його чинності очікується 30 квітня 2014 року. 

  1. США: зміна вимог до маркування продуктів харчування 

У першій половині 2014 року США повідомили СОТ про наміри внести зміни до правил маркування звичайних продуктів харчування та дієтичних добавок. Планується оновлення інформації щодо властивостей продукту на етикетці з метою надання допомоги споживачам у підтримці практики здорового харчування. Термін подачі коментарів спливає 2 червня 2014 року. Дату ухвалення документу буде визначена окремо.

Джерело:  Інститут економічних досліджень та політичних консультацій