Правила експорту товарів до Австрії
Дата: 19.03.2014

В Австрії діють положення стосовно пакування та ввезення товарів і митна система Європейського Союзу. Названі положення ЄС є в основі своїй ліберальними.

Інструкції щодо пакування:

Упаковка продуктів харчування, вина, текстильних виробів та хімікатів, а також іншої продукції повинна здійснюватися з дотриманням інструкцій щодо маркування та упаковування.

Символ CE підтверджує відповідність основним нормам безпеки ЄС для наступних товарів:

  • машини43_1
  • будівльні матеріали
  • телекомунікаційне устаткування
  • медичне обладнання
  • спортивні товари
  • іграшки
  • вибухові речовини

Маркування CE може отримати виробник чи імпортер до ЄС. Продукція, позначена значком CE, може вільно продаватися та купуватися в усіх державах, що входять до Європейського економічного простору. При цьому немає потреби в додатковій перевірці продукції в країні призначення.

 

Австрійські митні положення:

Зі вступом до Європейського Союзу Австрія перейняла положення про ввезення товарів та митну систему Європейського borderaflhumansспівтовариства. На європейському внутрішньому ринку немає митниць. В рамках митного союзу ЄС має спільну митницю на зовнішніх кордонах.

  • Митні тарифи

Середній тариф на ввезення імпорту до ЄС становить приблизно 4%. Проте майже 60% усіх товарів можуть ввозитися до ЄС без сплати ввізного мита. Австрійський митний тариф базується на TARIC, інтегрованому тарифі ЄС. Сплата мита може бути також відмінена, якщо товар, що ввозиться, не виробляється на території ЄС.

  • Пільгові митні збори

Загальна система преференцій (Generalized System of Preferences, GSP) визначає умови для сплати пільгових митних зборів для товарів, які ввозяться з країн, що розвиваються. Додатково існує ряд особливих угод між державами-членами ЄС та країнами, що розвиваються. Щоб скористатися цими пільгами, слід пред'явити свідоцтво про походження товару.

 

doc1932-33_2Ліцензії на ввезення:

Положення про ввезення імпортних товарів до ЄС є ліберальними за суттю. Існують лише кілька винятків та обмежень:

  • квоти на імпорт
  • антидемпінгові митні тарифи
  • ембарго ООН

Особливе врегулювання стосується певної продукції, такої, як напр. текстиль, метал і сталь (Східна Європа), сільськогосподарська продукція, продукція військового призначення, так звані товари подвійного призначення, а також торгівлі з Китаєм.

 

Супровідна документація для пересилки товарів

Щоб товар з країн, що не входять до Європейського Союзу, потрапив на територію Австрії і міг вільно циркулювати в межах ЄС, слід заповнити митну декларацію. Декларант повинен знаходитися в співтоваристві. Митна декларація подається до митного управління, куди товар згодом надійде чи вже надійшов.dokumentu

Винятки:

  • транзитні товари чи товари, які ввозяться тимчасово
  • поставки, загальна вартість яких не перевищує статистичний поріг в 1.000 євро

 

Для переміщення товарів з країн, що не входять до ЄС, на територію Австрії, слід подати наступний пакет документів.

1. Торговий рахунок - торговий рахунок складається, як правило, з повного описання товару, що імпортується: вага, розмір, кількість і включає наступні дані: щодо країни походження, щодо експедиції, щодо адресата і щодо країни, звідки товар вивозиться.

Дві копії торгового рахунку повинні бути надані митниці разом з авіанакладною чи транспортною накладною.

2. Свідоцтво про походження - для товарів, які оформлюються за пільговими тарифами, вимагається сертифікат про походження товару. Щодо текстильних виробів існують додаткові інформаційні приписи. Для деяких товарів може вимагатися свідоцтво про непільгове оформлення.

3. Особливі норми - під час ввезення певної продукції можуть вимагатися ліцензії та різні свідоцтва, напр., свідоцтво про рослинне походження і ветеринарне свідоцтво. Види тварин, яким загрожує вимирання, не дозволено імпортувати. Транспортування живих тварин підлягає спеціальному регулюванню.

 

Джерело: Advantage Austria