Україна офіційно направить ЄС пропозиції щодо участі в Європейській зеленій угоді
Дата: 21.02.2020

1-d0b5d0b2d180d0bed181d0bed18ed0b7-d0b5d181Україна невдовзі офіційно направить ЄС пропозиції щодо своєї участі в реалізації Європейської зеленої угоди, магістрального напряму розвитку ЄС, який передбачає перехід європейського континенту до кліматично-нейтральної економіки до 2050 року.

Про підготовку таких пропозицій йшлося 20 лютого у Кабінеті Міністрів України на установчому засіданні Міжвідомчої робочої групи з питань подолання наслідків змін клімату під головуванням Віце-прем’єр-міністра з європейської та євроатлантичної інтеграції Дмитра Кулеби.

Він уточнив, що у документі будуть перелічені конкретні напрями, за якими українські компанії та технології можуть допомогти реалізувати Європейську зелену угоду. Він розраховує на врахування цих пропозицій у стратегічній рамці взаємодії ЄС із країнами-партнерами в рамках Угоди. Єврокомісія планує оприлюднити відповідний документ вже на початку березня 2020 року.

Дмитро Кулеба нагадав, що протягом 2020 року ЄС розробить і розпочне застосування ряду ініціатив, які прямо або опосередковано вплинуть на розвиток економіки та промисловості України. Вони стосуватимуться фінансів, економіки, ринку праці, технологій тощо. Саме тому для нашої держави важливо не просто чекати на рекомендації Брюсселя, як це зазвичай відбувалося у минулому, а показати нову якість взаємодії з ЄС, взяти активну участь вже на етапі розробки політики. Крім переліку напрямів участі в Угоді, Україна також надасть пропозиції щодо того, як структурувати кліматичний діалог з ЄС.

Учасники засідання обговорили конкретні пропозиції щодо циклічної економіки, енергоефективності та енергозбереження, транспорту та інфраструктури, розвитку водневої енергетики, відновлюваних джерел енергетики, застосування наукового потенціалу України для впровадження Європейської Зеленої Угоди.

За словами Дмитра Кулеби, перше засідання міжвідомчої робочої групи присвячене пропозиціям України для ЄС, а друге стосуватиметься питань допомоги ЄС у реалізації зеленого переходу України.

Довідково

Розробка і впровадження Європейської зеленої угоди (European Green Deal) - один з ключових пріоритетів діяльності Європейської комісії на 2019-2024 роки. Під час презентації нового складу Єврокомісії її президентка Урсула фон дер Ляєн підтвердила мету перетворення ЄС на перший у світі кліматично нейтральний регіон до 2050 року. Для досягнення цієї мети у перші 100 днів роботи нового складу Єврокомісії розробляється проект Європейської зеленої угоди та супутніх документів.

Джерело