Відбулася Комісія Україна-НАТО
Дата: 16.01.2020

28945Віце-прем’єр-міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Дмитро Кулеба звернувся до НАТО з проханням розпочати офіційну процедуру розгляду заявки України на приєднання до Програми розширених можливостей НАТО. Про це він заявив у ході засідання Комісії Україна-НАТО на рівні послів, яка відбулася у штаб-квартирі Альянсу у середу, 15 січня.

За словами Дмитра Кулеби, Україна має стати учасницею Програми розширених можливостей НАТО з практичних, а не політичних міркувань, адже це сприятиме оперативному обміну розвідувальним даними, поглибленій взаємодії з Альянсом та підвищенню безпеки, зокрема, у Чорноморському регіоні.

«Потреба участі України у Програмі розширених можливостей НАТО давно перезріла. Це питання не політики, а виключно практики. Наші військові потребують тісної взаємодії з Альянсом і обміну інформацією. Особливо це питання актуальне у розрізі загроз у Чорноморському регіоні», — наголосив Дмитро Кулеба.

За словами Віце-прем’єр-міністра, Програма розширених можливостей не входить до треку інтеграції України до Альянсу та курсу на набуття членства в НАТО. Задля цього в України є інструмент Річної національної програми під егідою Комісії Україна-НАТО.

«Навіть нещодавня трагедія, яка сталася в Ірані, збиття нашого літака, продемонструвала, наскільки важливо для України мати ефективний обмін розвідувальними даними з НАТО. До речі, союзники високо оцінили принципову і водночас виважену позицію та дії української сторони після трагічного збиття літака», — зауважив він.

Під час засідання Комісії Україна-НАТО на рівні послів у штаб-квартирі Альянсу були обговорені актуальні питання взаємодії України з Альянсом. Зокрема, учасники обговорили оцінку НАТО виконання Річної національної програми 2019 року та пріоритети Річної національної програми на 2020 рік, яка за своєю суттю та формою максимально наближена до формату Плану дій щодо членства в НАТО.

Сторони обмінялися думками щодо нинішнього стану впровадження стандартів НАТО в Україні та перспектив втілення амбітних планів Уряду на 2020 рік.

«Я вдячний Альянсу за позитивні оцінки минулорічної Річної національної програми. Зокрема, за визнання, що зміна влади у 2019 році призвела до нової динаміки процесу реформ та швидкого ухвалення ключових реформаторських законів, які довго були відкладеними. Ми також уважно вивчили зауваження, які Альянс висловив в оцінці та готові зробити все, аби врахувати їх у подальшій діяльності», — підсумував Дмитро Кулеба.

Джерело