Звіт про виконання Угоди про асоціацію
Дата: 08.01.2020

787У 2019 році Україна повністю виконала своє «домашнє завдання» щодо зняття технічних бар’єрів у торгівлі та – частково – у секторі державних закупівель. Про це йдеться у звіті “Інтеграція у рамках асоціації: динаміка виконання Угоди між Україною і ЄС”.

У 2019 році Україна виконала умови для запуску так званого промислового безвізу – ухвалені усі необхідні закони для укладення Угоди про оцінку відповідності та прийняття промислової продукції (ACAA). Ця угода відкриє доступ українським товарам на ринок ЄС. Торгувати стане легше, а імідж вітчизняної продукції зросте. У 2020 році Україну має відвідати оціночна місія ЄС. На основі її висновків будуть прийматись подальші рішення щодо підписання Угоди АСАА.

У сфері державних закупівель ЄС визнав завершення першого (із п’яти) етапу Індикативного графіку у сфері державних закупівель. Водночас у цій сфері ринки України та країн ЄС вже відкриті – поза рамками Угоди про асоціацію, у рамках СОТ (відповідно до угоди GPA).

У 2019 році Україна розпочала реформу митниці  і ухвалила низку важливих законів у сферах митних процедур. Крім того, вперше створили окреме Міністерство цифрової трансформації. Україна і ЄС почали діалог про можливість укладення угоди про взаємне визнання електронних довірчих послуг. Також обговорюється можливість включення України, як першої країни-не члена ЄС, до Індексу цифрової економіки і суспільства (DESI), який вимірює прогрес країн-членів ЄС у різних вимірах Європейського цифрового ринку.

Докладно про динаміку змін у різних секторах і перспективи можна прочитати у звіті.

Звіт підготовлений в рамках проекту «Громадська синергія», який реалізує Міжнародний фонд «Відродження» за фінансової підтримки Європейського Союзу, з залученням експертів Української сторони Платформи громадянського суспільства Україна – ЄС та інших незалежних експертів.

Джерело