Звіт про виконання Угоди про асоціацію між ЄС та Україною
Дата: 16.12.2019

Нові Президент, парламент та уряд України заявили про свою прихильність до подальшої імплементації Угоди про асоціацію. Звіт, який ЄС опублікував, доводить, що цього року Україна ухвалила важливі закони та зміцнила інституції. На це був високий попит серед громадян України. Водночас, подальша робота над покращенням бізнесового та інвестиційного клімату є необхідною.

“Угода про асоціацію продовжує зближувати ЄС та Україну. Завдяки економічній частині цієї угоди ЄС став головним торговельним партнером України. Відколи ЄС запровадив безвізовий режим для українських громадян два роки тому, українці здійснили три мільйони безвізових поїздок”, — сказав Жозеп Боррель, Високий представник ЄС із закордонних справ і безпекової політики. “Найбільше вражає те, що Україна здійснює такі реформи тоді, як її незалежність, територіальна цілісність та суверенітет під загрозою. Україна може розраховувати на підтримку ЄС”.

“Цього року Україна досягла вражаючого та важливого прогресу у реформах. Від енергетики до верховенства права, від децентралізації до боротьби проти корупції — уряд працює над сферами, що закладуть підґрунтя для майбутнього зростання і процвітання для українців”, — сказав Олівер Варгеї, європейський комісар з питань європейської політики сусідства та перемовин із розширення. “Водночас, певні заходи щодо судової реформи викликали занепокоєння у міжнародних партнерів України. Важливо продовжувати реформу державного управління із фокусом на більш якісних послугах для громадян та оновленні державної служби через конкурентний, прозорий прийом на роботу на основі досягнень. Чимало нещодавно ухвалених законів потрібно імплементувати. Європейський Союз допомагатиме Україні у цьому”.

У звіті про виконання Угоди про асоціацію між ЄС та Україною досліджено імплементацію зобов’язань в рамках цього документу з огляду на оновлену Європейську політику сусідства. Він охоплює період з часу публікації попередньої доповіді у листопаді 2018 року до сьогодні. Документ слугує передмовою до Ради асоціації Україна-ЄС, що відбудеться в Брюсселі 28 січня 2020 року.

У реформах є справжній прогрес, але не без прогалин

Нинішній звіт охоплює низку сфер, у яких Україна досягла швидкого прогресу, а також ті, де реформи ще не відбулись повністю або ж потребують особливої уваги.

  • У боротьбі проти корупції, Вищий антикорупційний суд розпочав роботу 5 вересня. Його діяльність є особливо важливою, адже жодного високопосадовця ще не було засуджено за корупцію. Незаконне збагачення було повторно криміналізоване. Закони про перезапуск Національної агенції з питань запобігання корупції та захист викривачів були прийняті. Кримінальне переслідування винних у афері з ПриватБанком має бути фіналізовано, а повернення коштів, які присвоїли з банку, ще триває.
  • Що стосується сфери енергетики, анбандлінг Нафтогазу має завершитись до кінця 2019 року. Водночас, втілення реформи енергетики і досі залишається складним питанням через чинну олігопольну структуру ринку. Розпочав свою діяльність Фонд енергоефективності, створений за підтримки ЄС із залученням 104 мільйонів євро з бюджету ЄС.
  • Обсяг торгівлі між Україною та ЄС продовжив зростати. ЄС зберігає свою позицію головного ринку для українського експорту. Українська економіка продовжує зростати, а фінансовий та банківський сектори стабілізувались. Водночас, доповідь підкреслює потребу у подальшому покращенні бізнесового клімату та стимулах для інвесторів, в тому числі у забезпеченні верховенства права та підтримці боротьби проти корупції. Рівень життя населення також повинен зрости.
  • Економічні та секторальні реформи тривають. Є значні досягнення у законодавстві стосовно бюджетної політики, митниці, дерегуляції ринку, державних закупівель, освіти та охорони здоров’я (хоча тут прогрес був повільнішим). У сфері захисту прав інтелектуальної власності реформи і досі обмежені.

З 2014 року ЄС та європейські фінансові інституції мобілізували безпрецедентний пакет підтримки у більш ніж 15 мільярдів євро у грантах та позиках для підтримки реформ в Україні.

 

Довідково:

Європейська політика сусідства та її оновлення у 2015 році надає ЄС та його сусідам чіткі політичні рамки на прийдешні роки. Основними принципами цієї політики є покращена диференціація між партнерами, фокус на завданнях, погоджених партнерами, посилена гнучкість задля покращення здатності ЄС реагувати на кризи, та більша відповідальність країн-членів ЄС і країн-партнерів.

Угода про асоціацію між ЄС та Україною, включно із Поглибленою та всеохопною зоною вільної торгівлі, набула чинності 1 вересня 2017 року. Вона просуває глибші політичні зв’язки, економічну взаємодію та повагу до спільних цінностей. Угода є основою співпраці між Україною та ЄС і підтримки реформ в Україні з боку ЄС.

 

Більше інформації ви можете знайти тут:

Звіт про виконання Угоди про асоціацію між ЄС та Україною (2019)

Джерело