Співпраця між митницями України та Росії зміцниться у цьому році
Дата: 26.02.2014
1379410284_urlМіністерство доходів і зборів України та Федеральна митна служба Російської Федерації узгодили План щодо зміцнення співпраці двох відомств на 2014 рік.
Відповідний документ був підписаний сторонами під час 10-го засідання Об'єднаної колегії держав-членів Митного союзу, яке відбулося 11-13 лютого в Білорусі.
 
Документ має на меті встановити більш інформоване співробітництво між профільними службами двох країн. Так, з метою прискорення проходження прикордонних пунктів митниці протягом 2014 року планом передбачено здійснення спільного контролю в пунктах пропуску «Куйбишеве — Дякове» та «Плетенівка — Шебекіно», а також проведення робочих зустрічей, на яких будуть вирішуватися питання щодо створення комфортних умов при перетині російсько-українського державного кордону.
Тільки протягом I півріччя 2014 року заплановано проведення 10 зустрічей за участю представників Харківської, Сумської, Луганської, Чернігівської, Східної та Кримської митниць. Також сторони домовилися про співставлення даних митної статистики зовнішньої торгівлі, обмін досвідом у питаннях сплати митних платежів із використанням електронних терміналів і банкоматів.
 
Встановлення таких тісних форм співробітництва, вважають урядові експерти, сприятиме якнайшвидшому погодженню митних процедур, поліпшенню роботи митних служб держав, а також створенню єдиної інформаційної системи митної статистики. Вже найближчим часом, за пропозицією Міндоходів, на робочих зустрічах обговорюватиметься створення автоматизації системи управління ризиками.
За рік Міндоходів провело величезну роботу із впровадження більш простих митних правил, не обтяжених бюрократично і адміністративно. Так, на прохання імпортерів, відомство розробляє законопроект про спрощення процедури визначення митної вартості товарів. Для цього буде створено єдиний реєстр цін для цілей трансфертного ціноутворення та визначення митної вартості товарів. За рахунок введення постаудит-контролю визначення вартості товарів час проходження товарів через митницю значно скоротиться.
Засідання Об'єднаної колегії держав-членів Митного союзу є щорічною подією, у якій традиційно бере участь Україна. На засіданнях учасники інформують про останні зміни в митних регламентах. На останньому засіданні, що пройшло в Білорусі, обговорювалися питання зменшення кількості держорганів у пунктах пропуску держав МС, забезпечення вивозу іноземними громадянами тимчасово ввезених в держави Митного союзу транспортних засобів для особистого користування, роз'яснень щодо класифікації окремих товарів.
 
На наступні засідання Об'єднаної колегії будуть запрошені як спостерігачі представники митних адміністрацій України, Вірменії, Киргизстану, Молдови та Таджикистану.
Нагадаємо, що раніш Міндоходів і Державний митний комітет Білорусі прийняли рішення про створення єдиної системи обміну інформацією, яка дозволить контролювати переміщення товарів і транспортних засобів через українсько-білоруський кордон.