Щодо змін у правилах транзитних перевезень територією Туркменістану
Дата: 22.10.2019

exportЗ 1 вересня 2019р. набирають чинності зміни у правилах транзитних перевезень територією Туркменістану.

Державна митна служба Туркменістану поетапно переходить на електронне митне декларування в інтегрованій митній інформаційній системі. Зараз впроваджено транзитний модуль Т1/Т2 цієї системи. У цьому зв'язку розміщення товарів і транспортних засобів, що переміщаються через митний кордон Туркменістану, в митну процедуру митного транзиту здійснюється за допомогою цієї системи.

На внутрішніх і прикордонних митних постах Туркменістану організовано діяльність митних брокерів (представників) і перевізники (експедитори) можуть скористатись їхніми послугами.

Згідно митного законодавства Туркменістану, для отримання дозволу на митний транзит перевізник (експедитор) пред’являє в митний орган відправлення будь-які комерційні, транспортні (перевізні) документи і/або митні документи, які містять дані:

  1.  про найменування і місцезнаходження відправника (отримувача) товарів;
  2.  про країну відправлення (країну призначення);
  3.  про найменування і місцезнаходження перевізника товарів чи експедитора, якщо дозвіл на митний транзит отримує експедитор;
  4.  про транспортний засіб, на якому товари перевозяться митною територією Туркменістану, а при перевезенні автомобільним транспортом - також і про водія транспортного засобу;
  5.  про види і найменування, кількість, вартість товарів, вагу чи об'єм, класифікаційні коди товарів відповідно до Гармонізованої системи опису та кодування товарів;
  6.  про загальну кількість вантажних місць;
  7.  про пункт призначення товарів;
  8.  про заплановані перевантаження товарів або інші вантажні операції в дорозі;
  9.  про плановані терміни перевезення товарів;
  10. про маршрут, якщо перевезення товарів мас здійснюватись за визначеним маршрутом.

Окрім того, з метою пришвидшення митного оформлення, у представлених документах в митні органи Туркменістану рекомендується зазначати також і туркменською мовою тільки ті дані, які необхідні для митного оформлення.

З метою посилення митного контролю за товарами, що переміщаються через митні кордони Туркменістану, а також для забезпечення наявності відповідно встановленим вимогам документів, які супроводжуватимуть товари при їх перевезенні, починаючи з 1 вересня 2019 р. при непредставленні в митний орган відправлення Туркменістану документів, що містять всі вищезазначені дані, або представленні документів, що містять недостовірні дані, буде відмовлено у видачі дозволів на митний транзит для перевезений товарів митною територією Туркменістану.

Інформація про введення нових правил розміщена на сайті Державної митної служби Туркменістану: www.customs.gov.tm/ru/news/1040.

Джерело