Відкриття офісів євроінтеграції в регіонах має сприяти «децентралізації європейської інтеграції»
Дата: 21.10.2019

Віце-прем’єр-міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України Дмитро Кулеба провів першу нараду з заступниками міністрів, відповідальними за напрям європейської інтеграції. Кожне міністерство та відомство має свої завдання щодо Угоди про асоціацію між Україною та ЄС, і саме ці заступники відповідають за координацію їхнього своєчасного та якісного виконання на рівні міністерств.

На нараді обговорили формат співпраці та пріоритетні завдання, зокрема, підготовку до засідань Комітету та Ради асоціації між Україною та ЄС, які відбудуться у Брюсселі у листопаді та грудні відповідно.

Дмитро Кулеба наголосив на тому, що основним органом, який координує роботу всіх міністерств і відомств в цій сфері, є Урядовий офіс координації європейської та євроатлантичної інтеграції (УО), який входить до складу Секретаріату Кабінету Міністрів України, і доручив налагодити відповідну співпрацю. Він також акцентував увагу міністерств на важливості співпраці з Українською стороною платформи громадянського суспільства, підкресливши, що її учасники мають високий фаховий експертний рівень, а їхні напрацювання можуть стати серйозною допомогою владі на шляху виконання Україною євроінтеграційних зобов’язань.

Віце-прем’єр-міністр розповів про плани щодо офісів євроінтеграції в регіонах, зазначивши, що відкриття офісів з фокусом на східних та південних областях України має сприяти «децентралізації європейської інтеграції». Офіси стануть регіональними інституціями, відповідальними за європейську інтеграцію на місцевому рівні. Вони сприятимуть залученню в регіони України проектів транспортної та прикордонної інфраструктури, іноземних інвестицій та допомоги ЄС; розвитку Єврорегіонів, реалізації ініціатив щодо міст-побратимів; максимальному залученню регіонів до освітніх, наукових, культурних проектів/програм ЄС; підтримці малого та середнього бізнесу в регіонах, в тому числі з боку ЄС. За словами Дмитра Кулеби, незабаром буде створена міжвідомча робоча група для реалізації цієї ініціативи.

Віце-прем’єр-міністр також додав, що УО зараз працює над оновленням онлайн-моніторингової системи «Пульс Угоди» з тим, щоб цього року зробити її публічною. Система відстежує прогрес виконання Угоди в кожній сфері. Віце-прем’єр-міністр закликав представників міністерств долучитися до оновлення та перевірки інформації по кожній сфері з урахуванням реорганізації міністерств і відповідної зміни задач.

Джерело