Принципово важливою є спадковість в реалізації політики зближення з ЄС та НАТО
Дата: 20.09.2019

53315f6e7e033_image118 вересня відбулося спільне засідання двох парламентських комітетів: з євроінтеграції до ЄС та в закордонних справах, в якому взяв участь Віцепрем'єр-міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України Дмитро Кулеба. Виступаючи на засіданні, він підкреслив, що принципово важливою є спадковість в реалізації політики зближення з ЄС та НАТО, та підтвердив незмінність і продовження цього курсу.

Віцепрем'єр також наголосив, що Україна не збирається замінювати інтеграцію до Європейського союзу іншими формами співпраці. "Курс на європейську інтеграцію залишається незмінним. Ми не сприймаємо будь-яких спроб підмінити інтеграцію співробітництвом або просто взаємодією. Вітаємо всі ідеї, які можуть допомогти інтеграції України до ЄС у майбутньому. Нас цікавлять лише механізми, які допоможуть в цьому. Але будь-які механізми, які намагаються підмінити інтеграцію і запропонувати якусь альтернативу, Україна не сприймає як дієві і життєздатні. Ми їх просто не розглядаємо ", - зазначив Дмитро Кулеба, коментуючи деякі заяви європейських партнерів щодо того, аби запропонувати Україні за відсутності офіційно проголошеної перспективи членства інші формати співпраці.

Він також окреслив основні пріоритети роботи в напрямі секторального зближення з ЄС, виокремивши інтеграцію в енергетичний та цифровий ринки ЄС та «промисловий безвіз», який торкнеться малого і середнього бізнесу, зокрема, виробників нехарчової продукції.

Говорячи про взаємодію з НАТО, Дмитро Кулеба підкреслив, що зараз на порядку денному підготовка візиту Північноатлантичної Ради до Києва, запланованого на 30-31 жовтня, а також підготовка до засідання Парламентської асамблеї НАТО, яке пройде в Києві навесні. Серед пріоритетів роботи – активізація діяльності робочої групи щодо військової співпраці з Альянсом, про яку досягнуто домовленостей під час останнього візиту до Брюсселя; продовження роботи над реалізацією Річної національної програми співпраці Україна - НАТО в цьому році та розробка нової, покращеної версії РНП на 2020 рік.

Джерело