Україна збільшила експорт продукції тваринництва на 10%
Дата: 20.09.2019

red-meat.640Протягом січня-серпня 2019-го року експорт продукції тваринництва з України склав 860,3 млн дол. США. Це на 10% більше, ніж за аналогічний період минулого року. Імпорт же зазначеної продукції за аналогічний період зріс на 13% та становив 630,9 млн дол. США.

Передає Національний Промисловий Портал.

Основні обсяги експорту продукції тваринного походження становило м’ясо та їстівні субпродукти птиці, частка якого сягає 47% в структурі продукції тваринництва. Частка яєць птиці в структурі експорту становить 9%. Решту позицій займають згущене молоко та вершки, мед натуральний та вершкове масло – 7,2%, та по 6,8% відповідно.

Лідерам серед приросту експорту став експорт живих тварин. Так, за січень-серпень 2019 року експорт живих тварин зріс на 37%, та становив майже 40 млн дол. США.  Найбільшим споживачем цієї категорії стали Ліван та Узбекистан – 40% та 14% відповідно.

Найбільше м’яса птиці було експортовано до Саудівської Аравії, Нідерландів та Словаччини – 24%, 17% та 11% відповідно. Найбільше м’яса ВРХ було експортовано у Білорусь – 70% всього експорту. Найбільшим споживачем українського молока та вершків став Китай – 30,9%, а вершкового масла в Азербайджан – 15%.

Понад половину імпорту тваринницької продукції займають риба та рибні продукти. Основним постачальником риби до України є Норвегія – 85% всієї свіжої й охолодженої риби, 30,4% філе рибних і 16% всієї мороженої риби, що імпортує Україна. Другим найбільшим імпортером продукції тваринництва до України є Польща, яка імпортує 37% всіх сирів до України, 60% м’яса та їстівних продуктів птиці, 48% свинини, 70% сала свинячого жиру і жиру птиці, 33,6% яєць птиці в шкарлупі та 42,7% ковбас та аналогічних виробів з м’яса.

Джерело