Прогноз МВФ щодо розвитку світової економіки в 2014 році
Дата: 17.02.2014

26573Міжнародний валютний фонд оприлюднив прогноз щодо перспектив розвитку світової економіки, відповідно до якого очікується зростання світової економічної активності та поглиблення процесів економічної інтеграції. Основною тенденцією за прогнозами стане збільшення темпів світового зростання з 3 % у 2013 році до 3,7 % в 2014 році та до 3,9 % у 2015 році і все завдяки економічному зростанню країн з розвиненою економікою.

Посилення попиту країн з розвинутою економікою стимулюватиме зростання в країнах з ринком, що формується, та країн, що розвиваються. У деяких країнах, де спостерігається зниження темпів росту, головним направленням політики для пришвидшення росту повинно стати продовження структурних реформ. Разом з тим, в країнах з ринком, що формується, не дивлячись на постійні потоки капіталу, фінансові умови залишаються більш жорсткими після раптових заяв Федеральної резервної системи США (ФРС) у травні 2013 року щодо скорочення програми купівлі активів.

На заяву ФРС щодо початку згортання програми кількісного пом’якшення (QE3) у 2014 році учасник ринку відповіли ростом, вбачаючи позитивні сигнали щодо стану економіки США. Згортання програми почалося зі зниження щомісячного викупу облігацій на 10 млрд. дол.. У випадку, якщо продовження процесу відновлення економіки США, поетапне згортання програми може завершитись до кінця 2014 року.

Монетарна політика Європейського центрального банку (ЄЦБ) залишається м’якою після зниження у кінці 2013 року ключової процентної ставки до 0,25 %. Таке рішення пов’язано з тим, що інфляція та ріст грошової маси залишаються на рівні нижче цільових показників ЄЦБ.

Банк Японії 22 січня 2014 року підтвердив намір зберегти курс на збільшення грошової бази в межах 60-70 трлн. єн щорічно. Ця політика дозволила в другій половині 2013 року вийти з затяжної дефляції. Зараз Японія досягнула більш впевненого економічного зростання та збільшення експорту.

Бюлетень основних прогнозів ПРСЕ (російською мовою)

Бюлетень основних прогнозів ПРСЕ (англійською мовою)