"Всесвітня торговельна система: сучасна діяльність СОТ та її вплив на бізнес»
Дата: 11.02.2014

          chrtpp23 січня в Чернігівській регіональній торгово-промисловій палаті в рамках проекту «Торговельна політика і практика в Україні» та за підтримки Інституту економічних досліджень і політичних консультацій, Міністерства економічного розвитку та торгівлі України відбувся семінар «Всесвітня торговельна система: сучасна діяльність528-m СОТ та її вплив на бізнес».

          В рамках заходу обговорювалися питання про переваги членства України в СОТ для бізнесу, вплив торгової політики на діловий клімат, а також про механізми захисту бізнес-інтересів.

 

     Ігор Бураковський, Голова інституту економічних досліджень і політичних консультацій, професор Національного університету «Києво-Могилянської Академії» зазначив, що регіональна інтеграція не є самодостатньою метою: "Вона є засобом досягнення кінцевої мети економічної політики, а саме забезпечення сталого економічного зростання та підвищення добробуту. Адже усунення бар'єрів для торгівлі сприяє розширенню доступу національних виробників на зовнішні ринки та збільшенню обсягів експорту. А від успіху наших експортерів, в свою чергу, залежать робочі місця і добробут мільйонів українців".

 

610-863_orig "Разом з доступом до найважливіших ринків економічно розвинених країн світу в режимі найбільшого сприяння товаровиробники отримали також широкі можливості захисту їхніх інтересів від долучення до міжнародних переговорів з питань торгівлі до участі в системі врегулювання суперечок СОТ", - пояснила Вероніка Мовчан, директор з наукової роботи ІЕІ , керівник Центру економічних досліджень.

Подивитися презентацію.

 

       За словами виконавчого директора ІЕІ Оксани Кузяків, за попередніми оцінками, проведеними за результатами дослідження ІЕІ: "Як експортери, так і імпортери відмічають переважно позитивний вплив вступу до СОТ на діяльність підприємства. Зокрема від вступу України до СОТ виграли дві групи компаній: підприємства харчової та переробної промисловості".

Подивитися презентацію.

          Анастасія Соловкова, яка представляла Міністерство економічного розвитку і торгівлі України, у своїй доповіді наголосила на важливості прозорості та передбачуваності торгівельної політики і закликала користуватися відкритою інформацією на порталі СОТ чи державних урядових сайтах. Такою інформацією керуються країни Європейського Союзу і вона є необхідною складовою для діяльності ринкової економіки.

Подивитися презентацію.

 

        Активну участь в обговоренні питань прийняли представники ведучих підприємства області: ТОВ "Пласт-Бокс Україна", ЧМП "ВИМАЛ", ПрАТ "ЧеЗаРа", ПрАТ "Чернігівський механічний завод", ТОВ «Чернігіввовна плюс», ВАТ "Мена Пак", ТОВ "ПТФ610-866_orig "АВЕСАН", АТ "УГМК", а також представники обласної і міської адміністрацій та Державного комітету України з питань регуляторної політики і підприємництва в Чернігівській області.

За матеріалами Чернігівської регіональної торгово-промислової палати