Про оновлення Додатка 27 до Угоди про асоціацію
Дата: 13.08.2019

787Рішення Ради асоціації щодо оновлення Додатка 27 до Угоди про асоціацію опубліковано в Офіційному віснику України.

Рішення № 1/2019 Ради асоціації між Україною та ЄС від 8 липня 2019 р. про внесення змін і доповнень до Додатка XXVII до Угоди про асоціацію між Україною та ЄС набрало чинності у липні цього року.

Рішення передбачає оновлення зобов’язань щодо обсягу наближення українського законодавства до права ЄС відповідно до мети інтеграції енергетичних ринків України та ЄС та проведення спільного аудиту відповідності проектів актів, які ухвалюються у сферах, охоплених зобов’язаннями за Додатком 27.

Рішення органів асоціації є підставною для оновлення Плану заходів з виконання Угоди про асоціацію і це передбачено постановою КМУ від 31 травня 2017 р. № 447 «Питання проведення планування, моніторингу та оцінки результативності виконання Угоди про асоціацію між Україною та ЄС, ЄВРАТОМу та їхніми державами-членами».

У рамках імплементації цього рішення:

1. Урядовим офісом розроблено та надіслано відповідним державним органам пропозиції щодо внесення змін до Плану заходів з виконання Угоди про асоціацію. Ми підготували зазначені пропозиції відповідно до розробленої Урядовим офісом методики формування заходів з виконання Угоди про асоціацію. Оновлення до Плану заходів включатимуть заходи з імплементації актів ЄС у секторах газу, електроенергії, енергоефективності, відновлювальних джерел енергії, ядерної енергетики, нафти та ін.

2. Триває робота з розроблення змін до Регламентів КМУ та ВРУ з метою впровадження горизонтальних заходів для ефективної реалізації інноваційних для України підходів до наближення законодавства, передбачених в оновленому Додатку 27 до Угоди про асоціацію.

Прийняття вищезазначених змін до нормативно-правових актів закладе реальні механізми та інструменти секторальної інтеграції у сфері енергетики на національному рівні, використовувати які будуть зобов’язані як виконавча, так і законодавча гілки влади, та забезпечить незворотність євроінтеграційного процесу.

Джерело