Щодо імплементації актів законодавства Європейського Союзу у сфері технічного регулювання
Дата: 07.06.2019

000000image_3846t6yt65ytyВерховна Рада Україна ухвалила Закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо імплементації актів законодавства Європейського Союзу у сфері технічного регулювання».

Його ухвалення є зобов’язанням України за Угодою про асоціацію з ЄС. Також це одна з умов вирішення Європейською Комісією питання щодо укладення з Україною Угоди про оцінку відповідності та прийнятність промислових товарів (Угода АСАА або так званий «промисловий безвіз»). Відповідно до неї українські результати випробувань та сертифікації продукції будуть визнаватись на європейському рівні. Це значно спростить доступ української продукції на європейські і треті ринки за рахунок усунення необхідності проходження подвійних процедур сертифікації та випробувань в українських та європейських органах з оцінки відповідності.

Для початку переговорів про укладення Угоди АСАА український Парламент має ухвалити ще  законопроект «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо підвищення конкурентоспроможності українських виробників та посилення захисту прав споживачів» № 10222.

«Це останній крок до запровадження «промислового безвізу» для українських промислових товарів у ЄС, який, сподіваюся, народні депутати зроблять найближчим часом. Це буде потужним стимулом для нашої економіки і зробить незворотною нашу економічну інтеграцію до Євросоюзу», – зазначила Віце-прем’єр-міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України Іванна Климпуш-Цинцадзе.

Джерело