Нарада щодо виконання Угоди про асоціацію між Україною та ЄС
Дата: 04.06.2019

Під головуванням Віце-прем’єр-міністра з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України Іванни Климпуш-Цинцадзе відбулась нарада щодо виконання Угоди про асоціацію між Україною та ЄС. Йшлося про зближення з Євросоюзом у пріоритетних сферах: цифровий ринок, енергетика, лібералізація торгівлі, юстиція, свобода та безпека, а також освіта, наука та міжлюдські контакти.

Віце-прем’єр-міністр зазначила, що за кожним із напрямів визначено конкретні плани, які необхідно реалізувати найближчим часом. Відтак в енергетичній сфері нагальною є ратифікація Парламентом оновлення Додатка 27 до Угоди про асоціацію (енергетика). Для лібералізації торгівлі важливим є укладення так званої Угоди ACAA (про оцінку відповідності та прийнятність промислової продукції між Україною та ЄС), а також митна лібералізація, та, у перспективі – приєднання до Конвенції про єдиний режим транзиту, наголосила Іванна Климпуш-Цинцадзе. Також вона додала, що сфера цифрового ринку потребує ухвалення спільного з ЄС плану дій щодо подальших взаємних кроків сторін стосовно інтеграції у цифровій сфері. За напрямом юстиції, свободи та безпеки необхідно ухвалити Стратегію інтегрованого управління кордонами на період до 2025 року та план заходів з її реалізації. Що стосується сфери освіти, науки та міжлюдських контактів, необхідно розширити присутність іноземних закладів освіти в Україні, таких як, наприклад, Європейська школа Східного партнерства, зазначила Віце-прем’єр-міністр.

Окрім цього, на нараді розглянули питання нормотворчої роботи для виконання Угоди про асоціацію, зокрема, схвалення Парламентом євроінтеграційних законопроектів та оновлення Плану заходів з виконання Угоди.

Окремо учасники наради обговорили питання визначення національного координатора для комунікації із «Фондом розвитку блакитної економіки в Чорному морі».

Джерело