Про співпрацю Україна-НАТО
Дата: 21.05.2019

28945Віце-прем’єр-міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України Іванна Климпуш-Цинцадзе зустрілася із заступником Генерального секретаря НАТО з політичних питань та політики безпеки, Послом Алехандро Альваргонсалесом.

Сторони обговорили широке коло питань співпраці України з Альянсом. Зокрема, йшлося про політичний діалог Україна-НАТО, безпекову ситуацію на сході України та в Чорноморському регіоні, підготовку візиту до України Генерального Секретаря НАТО та Північноатлантичної ради НАТО, які заплановані на 9-10 липня, виконання Річної національної програми-2019 тощо.

Віце-прем`єр-міністр подякувала Послу Алехандро Альваргонсалесу за зміцнення зв'язків між Україною та НАТО, а також запевнила, що зміна вищого політичного керівництва держави не вплине на інтеграцію України до НАТО.

«Євроатлантична інтеграція – це стратегічний курс, зафіксований в Конституції нашої держави, обраний як народом України, так і політичною елітою нашої держави. Відтак, переконана, шлях цей є незворотнім і роль НАТО тут є ключовою для нас», – підкреслила Іванна Климпуш-Цинцадзе. 

Своєю чергою заступник Генсека НАТО відзначив зусилля команди Віце-прем'єр-міністра з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України та Урядового офісу координації європейської та євроатлантичної інтеграції за значний прогрес в реалізації євроатлантичних реформ. «Ви зробили величезну роботу і маєте ті досягнення, які працюватимуть для всіх українців. Адже за останні чотири роки вам вдалося зробити більше, ніж було зроблено в Україні за попередні 25 років. Тож вітаю, ви маєте чим пишатися», – підкреслив Алехандро Альваргонсалес.

Іванна Климпуш-Цинцадзе наголосила, що наразі команда Урядового офісу працює над transition book – дієвим інструментом для наступного складу Уряду із переліком проектів, програм і важливих напрямків співпраці України з ЄС та НАТО. «За будь-яких політичних змін важливо зберегти та продовжити вже наявні напрацювання та не втратити час. Моя команда зробить усе можливе, аби забезпечити спадкоємність та незворотність євроатлантичного вектору», – зазначила представниця українського Уряду.

Окрім того, сторони обговорили підготовку візиту Північноатлантичної ради НАТО до України у липні. «Цей візит є важливим сигналом підтримки для України. Переконана, матимемо продуктивну роботу в рамках засідань, що у подальшому стане основою для євроатлантичних перспектив України уже на наступній зустрічі глав держав і урядів Альянсу в Лондоні, під час грудневого Саміту НАТО 2019 року», –  зазначила Іванна Климпуш-Цинцадзе.

Обговорюючи безпекову ситуацію на сході України та в Чорноморському регіоні, Віце-прем`єр-міністр подякувала за ухвалений НАТО відповідний пакет заходів для підтримки України. Вона закликала союзників посилити власну присутність у Чорноморському регіоні, аби змусити Росію виконати свої міжнародні зобов'язання, забезпечивши безперешкодний доступ до українських портів в Азовському морі і дозволивши вільне пересування суден.

Окремо сторони обговорили впровадження Річної національної програми під егідою Комісії Україна – НАТО 2019. «Річна національна програма є ключовим інструментом, який має Україна для просування своїх євроатлантичних амбіцій» - сказала Іванна Климпуш-Цинцадзе.

Також вона додала, що наразі понад 300 фахівців із 84 міністерств і відомств залучені до реалізації РНП 2019. Окрім того, триває активна робота з підготовки РНП-2020. «У Річній національній програмі – 2019 вже використовується новий підхід з акцентом на результати, а не просто на діяльність, яка виконується протягом року. Ми знаємо, що союзники хочуть бачити результати дій, а не лише їх перелік. Акцент буде зроблено на якості, а не на кількості», – наголосила Віце-прем`єр-міністр.

Джерело