Товари українського експорту, які отримують переваги від ЗВТ між Україною, Канадою та ЄС
Дата: 02.05.2019

cutisdoslidМіністерство економічного розвитку і торгівлі України (МЕРТ) та ДП «Укрпромзовнішекспертиза» за методичної та технічної підтримки Канадсько-українського проекту з підтримки торгівлі та інвестицій (CUTIS) провели дослідження на тему «Товари українського експорту, які отримують переваги від ЗВТ між Україною, Канадою та ЄС».

Фактично дослідження складалось із двох ключових етапів. На першому етапі аналізувалась участь України в ланцюгах доданої вартості за угодами про вільну торгівлю між Україною, Канадою та ЄС.

Другий етап – визначення груп українських товарів, що отримують переваги від потенціальної крос-кумуляції за правилами походження між Україною, Канадою та ЄС.

«Результати дослідження допомагають визначити товарні групи українського експорту, які отримують найбільші переваги внаслідок функціонування трьох зон вільної торгівлі: між Україною та ЄС, Україною та Канадою, а також Канадою та ЄС. Відповідні торгівельні угоди дозволяють українським виробникам імпортувати сировину з ЄС або Канади й експортувати свою продукцію на ці ринки на преференційних умовах, переважно без сплати мит», – зазначає Максим Борода, старший експерт з питань аналізу торгівлі та інвестицій проекту CUTIS.

В дослідженні розглянуті три можливі ланцюги доданої вартості.

1.  Якщо український підприємець планує імпортувати сировину із ЄС, виробляти продукцію в Україні та в подальшому експортувати її до Канади, то йому варто звернути увагу на виробництво 9 товарних позицій, зокрема продукції легкої промисловості (зокрема костюми), гумових та пластмасових виробів та окремих позицій машинобудування. Виробники вказаних товарів виграють від однієї чи навіть двох зон вільної торгівлі.

2. Якщо бізнес-модель включає імпорт сировини з Канади, переробку в Україні та подальший продаж в ЄС, то найбільш цікавою може бути поставка в Україну товарних груп, зокрема гумових та пластмасових виробів, взуття та окремих позицій машинобудування.

3. Найбільше можливостей для бізнесу відкривається при переробці в ЄС української сировини для подальшого експорту до Канади (28 позицій), які здебільшого представляють добувну, хімічну промисловість, металургію та окремі позиції машинобудування.

Завантажити дослідження

Джерело