Річна національна програма Україна-НАТО на 2019 рік
Дата: 11.04.2019

14994До розроблення Річної національної програми Україна-НАТО на 2019 рік (РНП-2019) було залучено 84 міністерства та відомства України, інші державні органи, різноманітних державних агенцій та підприємств, освітніх та наукових закладів, місцевих органів влади, а також органів судової влади.  Така кількість залучених фахівців свідчить про всеохопність тих завдань, які ми перед собою ставимо. Про це заявила Віце-прем'єр-міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України Іванна Климпуш-Цинцадзе під час урочистого підписання Президентом України РНП-2019.

За словами представниці Уряду, вперше в історії України РНП стала програмою стратегічних реформ та інших заходів, необхідних для забезпечення ефективної, цілеспрямованої та системної підготовки України до членства в Альянсі. Основний акцент у програмі зроблений на досягненні відповідності критеріям членства в НАТО.

«Всі ми знаємо, що у НАТО вступають не Збройні Сили. В НАТО вступає держава. Саме тому ми зосереджені на внутрішньодержавних реформах, маємо чіткий графік, що нам потрібно зробити для того, щоб відповідати критеріям членства в НАТО», - зазначила Віце-прем’єр-міністр.

Вона подякувала Президенту за підтримку нового підходу до формування РНП, який включає в себе наявність стратегічних цілей, конкретних завдань для їхнього досягнення та відповідних заходів. «Я переконана, що якщо ми дійсно всі будемо співпрацювати, - Уряд, Президент, народні депутати, то ми зможемо активно просуватися до цілі, яка визначена в Конституції. Іншої цілі ми собі не можемо ставити. Ми вже були позаблоковими, ми були в іншому таборі і знаємо ціну цієї невизначеності», - зазначила Іванна Климпуш-Цинцадзе.

Коментуючи ухвалення РНП-2019 після заходу, вона також відзначила внесок Уряду та Комісії з питань координації євроатлантичної інтеграції України, які забезпечили координацію та контроль в процесі підготовки Програми, а також провідну роль Департаменту НАТО Урядового офісу координації європейської та євроатлантичної інтеграції Секретаріату КМУ, який був рушійним двигуном всього процесу.

Довідково

Ініціатива оновлення РНП Україна-НАТО була зроблена Віце-прем'єр-міністром з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України 2,5 року тому. В 2018 році тривав процес підготовки проекту Указу Президента України щодо зміни підходів до формування РНП, паралельно тривало поглиблене навчання представників органів державної влади новим методикам розробки річних програм. За цей час підготовлено 300 висококласних фахівців-євроатлантистів, які долучені до підготовки РНП-2020, яка вже розпочата. РНП-2020 готується за методикою Results-Based Management, яка офіційно використовується в Урядах Канади, Великої Британії та інших державах Північноатлантичного альянсу і використання якої передбачено відповідним Указом Президента від 2 жовтня 2018 року. Сприяння роботі над модернізацією РНП надає канадський проект EDGE.

Джерело