Щодо співробітництва з Грузією
Дата: 05.04.2019

330027755_w640_h640_gru_ukrДесяте засідання спільної українсько-грузинської міжурядової комісії з економічного співробітництва відбудеться у Тбілісі 13-14 червня. Цю дату узгодили під час зустрічі у Вашингтоні (США) Віце-прем’єр-міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України Іванна Климпуш-Цинцадзе та  Міністр закордонних справ Грузії Давід Залкаліані.

Під час перемовин сторони обговорили двосторонню співпрацю, співпрацю на рівні партнерства з НАТО, спільних цілей європейській інтеграції країн та відзначення 10-ї річниці заснування ініціативи «Східне Партнерство» (СхП).

Іванна Климпуш-Цинцадзе подякувала Грузії за тверду і всебічну підтримку територіальної цілісності України, а також невизнання окупації Криму Росією. 

Вона поінформувала Давіда Залкаліані про те, що українська сторона в межах підписаної Декларації про встановлення стратегічного партнерства погодила проект Положення про функціонування українсько-грузинської Стратегічної ради високого рівня. 

Зі свого боку глава МЗС Грузії висловив упевненість, що завдяки стратегічному партнерству розвиток двосторонніх відносин між країнами ще більше посилиться. 

Окрему увагу сторони приділили відзначенню 10-ї річниці заснування СхП, в межах якої держави-члени ЄС та держави-партнери запланували проведення низки заходів у сферах, які охоплює співпраця  – від освіти і молодіжних обмінів до політики. 

Представниця українського Уряду також наголосила, що Україна підтримує подальший розвиток співпраці Грузії з Альянсом та сподівається зміцнювати співробітництво між Україною, Грузією та НАТО у напрямі посилення безпеки в Чорноморському регіоні.

Довідково

Східне Партнерство – зовнішньополітична ініціатива Європейського Союзу, яка поширюється на шість східноєвропейських сусідів ЄС:  Азербайджан, Білорусь, Вірменію, Грузію, Молдову та Україну. Ініціативу започаткували на Празькому установчому саміті СхП 7 травня 2009 року. СхП передбачає можливість оновлення договірно-правової бази відносин ЄС зі східними сусідами шляхом заміни чинних угод про партнерство та співробітництво на Угоди про асоціацію, створення поглиблених та всеохоплюючих зон вільної торгівлі (ЗВТ), лібералізацію візового режиму між ЄС та державами-партнерами тощо. У 2019 році відзначається 10-та річниця заснування ініціативи СхП.

Джерело