Проаналізовано прогрес виконання Угоди про асоціацію та планів на 2019 рік
Дата: 08.02.2019

Віце-прем’єр-міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України Іванна Климпуш-Цинцадзе провела щоквартальну нараду із заступниками міністрів із європейської інтеграції щодо прогресу виконання Угоди про асоціацію та планів на 2019 рік.

Учасники наради зосередились на оцінці прогресу та аналізі низки проблемних моментів у роботі міністерств з підготовки законодавчих пропозицій для Верховної Ради, обговорили питання нормотворчої роботи у межах Угоди про асоціацію, питання секторальної інтеграції України з Євросоюзом. Зокрема, йшлося про напрацювання задля інтеграції до енергетичного та цифрового ринків ЄС, виконання Дорожньої карти приєднання України до спільної транзитної процедури ЄС/ЄАВТ (Європейська асоціація вільної торгівлі) та необхідність підписання Угоди про оцінку відповідності та прийнятність промислової продукції (Угода ACAA).

«2018 рік для нас був важливим, ми зробили багато на шляху реалізації Угоди про асоціацію. Маємо позитивну оцінку виконання Угоди від Євросоюзу. Але разом з тим ще є багато завдань, над якими Уряду в цілому, міністерствам, та Верховній Раді потрібно плідно попрацювати», – наголосила Іванна Климпуш-Цинцадзе.

Вона додала, що за підсумками минулого року прогрес виконання зобов’язань за Угодою, передбачених на 2018 рік, становить 52%.

«Це кращий показник, ніж був у 2017 році, особливо якщо враховувати той факт, що зараз ми одночасно виконуємо частину тих завдань, які були заплановані раніше. Загальний прогрес виконання усіх зобов’язань за Угодою дорівнює 42%, а кожному міністерству відомо про ті ділянки роботи, які потрібно виконати, щоб збільшити ці показники», – підкреслила Іванна Климпуш-Цинцадзе.

Вона нагадала, що за результатами проведення Ради асоціації і Саміту Україна-ЄС минулого року було вирішено продовжувати у 2019 році діалог з поглиблення співробітництва між сторонами у сферах енергетики, митної співпраці, цифрового ринку та сфері юстиції, свободи та безпеки.

За підсумками наради Іванна Климпуш-Цинцадзе доручила міністерствам прискорити роботу над розробкою та поданням на розгляд Кабінету Міністрів законопроектів у сфері європейської інтеграції.

Джерело