Завершується робота над проектом Річної нацпрограми Україна – НАТО на 2019 рік
Дата: 22.01.2019

14994Урядовий комітет з питань європейської, євроатлантичної інтеграції, міжнародного співробітництва та регіонального розвитку під головуванням Віце-прем`єр-міністра з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України Іванни Климпуш-Цинцадзе схвалив проект Указу Президента «Про затвердження Річної національної програми під егідою Комісії Україна – НАТО на 2019 рік».

Після цього проект Указу повинен схвалити Уряд і передати його на розгляд Президентові України.

Проект акта розроблено міжвідомчою робочою групою під загальним керівництвом Урядового офісу координації європейської та євроатлантичної інтеграції та у взаємодії з Міністерством закордонних справ України відповідно до Указу Президента України від 2 жовтня 2018 року № 298 «Про річні національні програми під егідою Комісії Україна – НАТО». Коментуючи роботу над документом, Іванна Климпуш-Цинцадзе назвала його революційним і таким, що «практично наближатиме Україну до членства в Північноатлантичному Альянсі».

Довідково

Згідно з Положенням про розроблення річних національних програм під егідою Комісії Україна – НАТО та оцінювання результатів їх виконання, схваленим Президентом України торік восени, у кожному розділі річної національної програми міститься опис реформ за відповідними напрямами, визначаються стратегічна мета реформ, цілі та пріоритетні завдання на відповідний рік. Реформи, стратегічна мета, відповідні цілі та пріоритетні завдання річної національної програми мають спрямовуватися на захист та забезпечення безпеки і добробуту громадян, комплексне та глибинне реформування держави з метою підготовки до набуття Україною членства в Організації Північноатлантичного договору.

Невід'ємною складовою річної національної програми є додатки, в яких визначаються пріоритетні завдання, заходи річної національної програми, відповідальні за виконання таких заходів і строки виконання. Уперше запроваджуються індикатори виконання/показники ефективності реалізації річної національної програми.

Річна національна програма розробляється відповідно до принципів стратегічного планування та з урахуванням чіткості, досяжності, доцільності, часової визначеності та наступності. Це означає, зокрема, що визначення завдань в РНП повинні бути лаконічними, зрозумілими і не містити загальних формулювань. Вони повинні бути сформовані і сплановані, виходячи з наявних фінансових, матеріальних та людських ресурсів, реалістичної оцінки часу для їхньої реалізації та з урахуванням факторів, що можуть вплинути на цей процес. Також вони повинні мати визначені строки і бути спрямованими на виконання умов, необхідних для підготовки до набуття Україною членства в Організації Північноатлантичного договору.

Джерело