Про виконання Угоди про асоціацію між Україною та ЄС
Дата: 14.12.2018

136006Європейський парламент у середу ухвалив резолюцію про стан імплементації Угоди про асоціацію з Україною. Євродепутати дали позитивну оцінку прогресу визначених в Угоді про асоціацію Україна-ЄС реформ в умовах російської агресії, водночас вказали на сфери, де необхідно посилити зусилля.

Як повідомляється на сайті Європарламенту, резолюцію підтримали 433 депутати, 105 проголосувало "проти" та 30 – утрималися.

"Україна заслуговує на похвалу за втілення реформ у сферах енергетики, охорони здоров'я, пенсійної сфери, державного управління, децентралізації, державних закупівель, оборони та безпеки, у банківському секторі, а також щодо забезпечення макрофінансової стабілізації", – сказано у резолюції.

ЄП привітав економічну стабілізацію в Україні та прогрес в імплементації поглибленої і всеосяжної зони вільної торгівлі; закликав Єврокомісію продовжити підтримку держави.

"Європарламент вітає кроки, направлені на модернізацію армії України, а також військово-морських сил на Чорному і Азовському морях, як міцну гарантію стабільності і територіальної цілісності України", - йдеться у резолюції.

Водночас, у документі сказано, що ці реформи супроводжуються підвищенням цін, урізанням соціальних допомог та погіршенням доступу до систем соціального захисту.

Серед основних проблемних питань у резолюції євродепутати виокремили недостатню боротьбу з корупцією та незначні зусилля із деолігархізації та у сфері приватизації.

У резолюції депутати також виступили з ініціативою запровадити санкції проти Росії за блокування судноплавства в Азовському морі та через Керченську протоку, закликаючи країни-члени Євросоюзу закрити свої порти для російських суден.

Європарламентарії засудили навмисний акт агресії Росії проти України, здійснений 25 листопада у Керченській протоці, та вимагають негайного і безумовного звільнення українських кораблів та моряків, які повинні мати статус військовополонених.

Документ також містить заклик до ОБСЄ розширити мандат Спеціальної моніторингової місії в України на регіон Азовського моря.

Президент України Петро Порошенко привітав цю резолюцію Європарламенту, що, за його словами, є свідченням твердої підтримки України у боротьбі за європейський вибір.

"Вважаю таку позицію Європарламенту свідченням твердої підтримки України у триваючій боротьбі нашого народу за свій європейський вибір та результатом безпрецедентного рівня відносин між Україною та ЄС", – написав Президент на сторінці у  Facebook.

Джерело