У Чернігові відбувся «круглий стіл» на тему «Зона вільної торгівлі з ЄС: регіональні очікування напередодні підписання Угоди про Асоціацію»
Дата: 25.10.2013

9 жовтня в ГТК «Придеснянський» відбулося засідання «круглого столу» на тему «Зона вільної торгівлі з ЄС: регіональні очікування напередодні підписання Угоди про Асоціацію», організованого Поліським фондом міжнародних та регіональних досліджень.
Основна мета заходу – визначити та обговорити ризики та можливості для кожного регіону, позитивні ефекти і можливі напрями інвестицій і співпраці.

Роботу «круглого столу» розпочав керівник Фонду Геннадій Максак, який повідомив, що подібні круглі столи відбудуться у 14 областях України.

Представник Інституту економічних досліджень та політичних консультацій Віктор Гречин проінформував присутніх про економічні наслідки підписання Угоди про асоціацію між Україною та ЄС.
Зокрема, серед основних ризиків для нашої області експерт визначив низький рівень ділової та інвестиційної активності регіону, один з найнижчих рівнів заробітної плати в Україні та високий рівень безробіття. З позитивних ефектів для Чернігівської області В. Гречин назвав покращення умов для підприємницької діяльності, збільшення прозорості влади, інвестиції, співпраця у розвитку сільськогосподарського господарства. Серед можливостей та потенціалу регіону він також назвав туристичний потенціал, родовища корисних копалин, співпраця може бути у деревообробній промисловості, розвитку сільськогосподарських територій та АПК.
Крім того, свою думку щодо підписання Угоди висловили представники влади, торгово-промислової палати та підприємці, думки яких в свою чергу дещо розділилися. Одні зауважили, що підписання для наших товаровиробників  це не дуже добре, що буде велика конкуренція, а інші - що асоціація з ЄС – це стимул для того щоб працювати і розвиватися.
В ході дискусії учасники заходу прийшли висновку, що необхідно гармонізувати умови, вивчити всі загрози та можливості і працювати над якістю продукції, товарів і послуг.