Засідання Комісії з питань координації євроатлантичної інтеграції України
Дата: 21.11.2018

14994Під головуванням Віце-прем`єр-міністра з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України Іванни Климпуш-Цинцадзе відбулося засідання Комісії з питань координації євроатлантичної інтеграції України. Під час засідання було порушено, зокрема, питання виконання Річної національної програми (РНП) під егідою Комісії Україна – НАТО у 2018 році та стан підготовки проекту РНП на 2019 рік.

Директор Департаменту ЄС і НАТО Міністерства закордонних справ Сергій Саєнко поінформував, що станом на кінець третього кварталу 2018 року 386 заходів, запланованих РНП, знаходяться у процесі виконання, 45 заходів виконано, а 23 заходи з різних причин були перенесені.

«Очікую максимальної мобілізації всіх органів виконавчої влади, міністерств, щоб максимально підтягнути виконання своїх задач. Це від вас залежить, наскільки ви, ваші керівники та підлеглі будуть залучені до цієї роботи», – наголосила Віце-прем`єр-міністр, коментуючи статистику МЗС.

Віце-прем`єр-міністр також наголосила на важливості активнішої участі Національних координаторів галузевого співробітництва України з НАТО та інших членів Комісії у двосторонніх консультаціях Україна – НАТО з оцінки виконання РНП.

В Альянсі позитивно оцінюють поступ євроатлантичної інтеграції України, водночас рекомендують зосередити увагу на подальшому реформуванні сектору безпеки й оборони, зокрема, в частині посилення дієвого цивільного та парламентського контролю, а також на виконанні інших завдань, передбачених законом про Національну безпеку.

За даними Міністерства оборони, наразі 40% керівників структурних підрозділів ЗСУ та 82% персоналу – цивільні особи. Усі заступники Міністра оборони до кінця року мають стати цивільними особами.

Також члени Комісії обговорили підсумки проведеної 7–8 листопада Міжнародної конференції «Уроки гібридного десятиліття: що треба знати для успішного руху вперед». Конференція відбулася в межах гібридної платформи Україна – НАТО. Іванна Климпуш-Цинцадзе зазначила, що важливо опрацювати перелік поданих пропозицій, пріоритезувати їх та виокремити спільні завдання для України та НАТО. Вона переконана, такий захід має відбуватися в Україні щорічно.

Окремо учасники обговорили нагальність посилення кадрової спроможності міністерств і відомств у частині євроатлантичної інтеграції, зокрема,  через навчальні модулі за підтримки сторони НАТО.

Йшлося також про взаємодію з Альянсом у напрацюванні механізмів системи національної стійкості включно із захистом критичної інфраструктури та реагування на надзвичайні ситуації.

Джерело