Розпочалися Треті національні консультації з розробки експортних стратегій
Дата: 14.11.2018

17145913 листопада, у Києві відбулось офіційне відкриття Третіх національних консультацій з розробки секторальних та крос-секторальних експортних стратегій.

Під час консультацій учасники робочих груп фіналізували план дій, які є основою стратегій. До їхньої розробки залучено максимальну кількість стейкхолдерів - експерти, представники галузевих та бізнес-асоціацій, законодавчих та виконавчих органів влади, науково-дослідних інститутів та офісів реформ.

Вже сформовані бачення та стратегічні цілі. Наприклад, у секторі Інформаційно-комунікаційних технологій. Тут учасники та експерти  зробили акцент на експортуванні готових ІТ-продуктів, а не лише аутсорсингових послуг.

Стратегія для сектору “Машинобудування” сприятиме створенню таких умов, за яких українські компанії могли долучатися до глобальних ланцюгів доданої вартості та стали надійними бізнес-партнерами. Ціль для харчової і переробної промисловість - диверсифікація ринків. Для цього українські компанії запропонують іноземному споживачу різноманітний асортимент своєї продукції.

Креативні індустрії вже організовують учасників сектору в кластери, стратегічні альянси та асоціації, і думають над тим, як адаптувати український креативний продукт до потреб міжнародних ринків.

Важливо, що після консультацій буде розробка розпоряджень КМУ по тих секторах, над якими працювали учасники консультацій.

Нагадаємо, що Експортною стратегією України визначено п’ять перспективних секторів та чотири крос-сектори. Серед них: інформаційно-комунікаційні технології, харчова і переробна промисловість, технічне обслуговування та ремонт повітряних суден, креативні індустрії, машинобудування, інновації для експорту, вдосконалення навичок, транспортування та спрощення умов торгівлі, торговельна інформація та просування експорту.

Секторальні та крос-секторальні експортні стратегії розробляються за ініціативи Міністерства економічного розвитку і торгівлі України в рамках реалізації проекту “Експортна стратегія України”, та за підтримки федеральної компанії Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH, яка діє за дорученням Уряду Німеччини, у співпраці з Міжнародним торговельним центром (Женева).

Джерело