Про співпрацю з Республікою Білорусь
Дата: 01.11.2018

2018_10_26_vustavka_gomel_117_Про співпрацю з Респулікою Білорусь, а також представлення області на I Форумі регіонів України та Республіки Білорусь в інтерв’ю в. о. голови ОДА Юліїї Свириденко для газети "Деснянська правда".

– Юліє Анатоліївно, які очікування від першого форуму такого спрямування? 
– Мета проведення Форуму – розвиток політичних, економічних і гуманітарних зв’язків між двома країнами, розширення міжрегіонального співробітництва та представлення економічного потенціалу регіонів. Організатори вдало поєднали у програмі Форуму проведення різних тематичних зустрічей, під час яких обговорювалися питання розвитку двостороннього співробітництва в різних галузях життєдіяльності, та презентацію на Виставці регіонів економічного й експортного потенціалу регіонів двох країн.
Під час Форуму делегація Чернігівської області взяла участь у роботі Консультативної ради ділового співробітництва, засіданні робочої групи зі збільшення взаємної присутності на ринках Республіки Білорусь та України сільськогосподарської, харчової та іншої продукції. Також ми представили свою експозицію на виставці регіонів України й Білорусі.
Основна мета – зарекомендувати Чернігівщину як надійного та ефективного партнера, зі значним рівнем розвитку зовнішніх економічних зв’язків, гарною діловою репутацією місцевих підприємств і наявністю відомих міжнародних корпорацій. Наш інтерес – сприяти залученню коштів вітчизняних та іноземних партнерів.
Сподіваюся, що Форум стане не тільки джерелом інформації для бізнесу, а й ефективним інструментом для налагодження ділових контактів з потенційними партнерами.

– Були пропозиції про нові партнерські проекти?
– Перш за все, форум дозволив здобути масу ділових контактів. Відчувалася зацікавленість бізнесу представленою продукцією. Тому сподіваюся, що в подальшому усні домовленості переростуть у реалізацію спільних проектів у різних сферах.

– Які спільні розробки вже маємо і як вони продовжуються? 
На сьогоднішній день Чернігівщина уклала угоди про економічне співробітництво з усіма областями Республіки Білорусь. 
Торік ми задекларували свої плани про співпрацю з Гомельською областю у сфері туризму. Плануємо спільно розвивати сільський, зелений, релігійний, історико-культурний, рекреаційний, фестивальний та інші види туризму. 
Цьогоріч під час 15-го Гомельського економічного форуму ми підписали з Гомельщиною Угоду про міжрегіональне співробітництво, якою визначили подальший розвиток спів­праці в багатьох галузях. 

– Цікава інформація. Цьогоріч Україна продала Білорусі яблук та груш на 4 мільйони 128 тисяч доларів. А Чернігівщина?
– Наша область поставляє на ринок Республіки Білорусь переважно непродовольчу продукцію. 
Що стосується фруктів, то минулого року ми поставляли на білоруський ринок не лише яблука та груші, але й кавуни, суницю, полуницю, малину. Загалом на суму близько 750 тисяч доларів США. 
Цьогоріч ми експортували до Білорусі яблука та абрикоси на більш ніж 200 тисяч доларів США.

– Наш стенд пропозицій товарів та послуг, за свідченням учасників, був найкращим на форумі. Що найбільше привабило наших сусідів? 
– Ми намагалися максимально ефективно продемонструвати промисловий і сільськогосподарський потенціал області. 
На регіональній експозиції ми представили товари харчової та переробної промисловості, сільськогосподарські товари понад десяти місцевих підприємств. Також експонували текстильну й паперову продукцію, електричне та електронне устаткування, медичні прилади й інструменти.
Кожний із представлених експонатів виставки викликав зацікавленість представників білоруської бізнес-спільноти. 
Для налагодження подальшого співробітництва та пошуку ділових партнерів ми також пропонували Каталог продукції і послуг основних підприємств Чернігівщини, де зібрана актуальна інформація про основні підприємства області в різних сферах. 

– Який сьогодні обіг продукції обох країн? 
– Якщо говорити про країни в цілому, то товарообіг за вісім місяців поточного року становить близько 3,3 мільярда доларів США.
При цьому за обсягами зовнішньої торгівлі Білорусь входить до трійки країн – основних партнерів Чернігівщини. Наразі товарообіг з білоруськими партнерами формує дев’яту частину обласного показника.

– Що найбільше цікавить наших сусідів у нас і навпаки? 
– Чернігівські підприємства успішно здійснюють поставки товарів, потребу в яких відчуває господарський комплекс Білорусі. Їх спектр досить широкий: текстильні неткані волокна, тютюнові вироби, олія соняшникова, овочі, папір і картон, продукція машинобудування.
У свою чергу, у нас знайшли свої ринки збуту білоруські шини та покришки, мінеральні добрива, продукція нафтопереробки.
Обсяги торгівлі і взаємного інвестування між нашим регіоном та Білоруссю мають суттєві резерви до збільшення.

– Чи розвивається інтенсивно співпраця у прикордонних регіонах?
– Економічна співпраця базується на розвитку контактів між підприємствами наших регіонів, виробничої кооперації, можливості реалізації спільних інвестиційних проектів.
Ключовим партнером для нашої області є Гомельщина, оскільки нас об’єднують багаторічні добросусідські відносини. Ми реалізуємо 9 угод про торговельно-економічне, науково-технічне й культурне співробітництво.
Варто відзначити спільну роботу з Республікою Білорусь у сфері освіти і науки. Наші університети активно співпрацюють з вищими навчальними закладами Білорусі, реалізуючи спільні проекти з організації наукової, навчально-методичної та освітньої діяльності, досліджень, обміну інформацією.
Сприяє розвитку зовнішньоекономічних відносин і співпраця у сфері охорони здоров’я.
Для профілактики, діагностики й лікування захворювань досягнуто домовленості про проведення спільних заходів на території двох сусідніх областей. Зокрема, Чернігівський та Гомельський онкологічні диспансери уклали безстроковий Меморандум про співпрацю.
Можемо говорити про подібні приклади взаємодії і в інших галузях.
Набутий досвід співпраці між Чернігівщиною та областями Білорусі, нарощування обсягів зовнішньої торгівлі з білоруськими партнерами є підґрунтям для подальшого розвитку партнерської взаємодії.

Джерело