Зміни до конвенції Пан-Євро-Мед
Дата: 21.09.2018

b96df754-c266-42c5-a0d6-de7626293109_cx0_cy9_cw0_mw1024_mh1024_s-300x225Конвенція Пан-Євро-Мед наразі знаходиться в процесі перегляду. Нова редакція серед іншого передбачає використання тільки двох документів для підтвердження походження, що значно спростить цю процедуру, передає УНН з посиланням на повідомлення МЕРТ.

“У новій редакції Конвенції серед іншого передбачено використання тільки двох документів для підтвердження походження, а саме: сертифікат EUR.1 та декларація про походження. Документи EUR-MED, відповідно будуть виключені, що значно спростить процедуру підтвердження походження”, — зауважили у Мінекономрозвитку.

Крім того, термін дії документів про походження буде збільшено з чотирьох до десяти місяців.

Також нова редакція передбачає спрощений механізм надання статусу уповноваженого експортера для будь-якого експортера, незалежно від кількості партій товарів.

У міністерстві додали, що Україна зможе використовувати положення конвенції на практиці після заміни всіх протоколів про походження товарів чинних угод про вільну торгівлю з країнами-учасницями конвенції.

На сьогодні Україна уклала угоди про вільну торгівлю (УВТ) з такими учасниками Регіональної конвенції: ЄС, ЄАВТ, Грузія, Македонія, Молдова, Чорногорія. Ці угоди містять протоколи про походження товарів, які мають відмінності, характерні для кожної з угод.

Наразі Мінекономрозвитку розпочало роботу щодо заміни згаданих протоколів правилами походження Конвенції Пан-Євро-Мед.

На завершальній стадії переговорів знаходяться також УВТ з країнами-членами Регіональної конвенції: Туреччина, Ізраїль.

“Тільки після зазначених процедур щодо заміни протоколів буде можливо використовувати правила походження ПЄМ у торгівлі з цими країнами”, — наголосили у МЕРТ.

Зауважимо, учасницями конвенції є 25 сторін, а саме: ЄС, країни ЄАВТ (Ісландія, Ліхтенштейн, Норвегія, Швейцарія), Албанія, Алжир, Боснія і Герцеговина, Грузія, Єгипет, Ізраїль, Йорданія, Ліван, Косово, Македонія, Марокко, Молдова, Палестина, Сербія, Сирія, Туніс, Туреччина, Україна, Фарерські острови та Чорногорія.

Нагадаємо, Україна набула статусу учасниці 1 лютого 2018 року. Між учасницями Конвенції діє загалом понад 40 угод про вільну торгівлю.

Джерело