Результати опитування Іституту економічних досліджень
Дата: 01.06.2018
53315f6e7e033_image1Третина українських експортерів та імпортерів, за даними опитування, торік отримали вигоду від реалізації Угоди про асоціацію з ЄС.

Про це під час прес-конференції в Укрінформі заявила директор з наукової роботи Інституту економічних досліджень та політичних консультацій Вероніка Мовчан, коментуючи результати опитування, проведеного Інститутом економічних досліджень та політичних консультацій.

"У 2017 році 32% респондентів, тобто експортерів та імпортерів, сказали, що Угода привела до того, що підприємство виграло. Про програш заявили лише 6%, а 60% сказали, що вплив був нейтральний. Ситуація трохи покращала порівняно з 2016 роком, в якому 28% респондентів вказали, що угода мала позитивний вплив", - сказала вона.

За словами Мовчан, зростає також кількість підприємств, які очікують на позитивний вплив від Угоди про асоціацію з ЄС протягом наступних 5-ти років.

"Зокрема, у 2017 році 52% підприємств очікують, що вони виграють від угоди протягом найближчих 5-ти років", - додала вона.

Експерт також зауважила, що у загальному експорті України до ЄС 43% становить перероблена продукція, а сировина - приблизно 30%, "причому зараз постачання переробленої продукції зростає".

Опитування проводилось у дві хвилі (у 2016 та 2017 роках) Інститутом економічних досліджень та політичних консультацій у рамках проекту "Діалог зі сприяння торгівлі" за фінансової підтримки ЄС. Загалом опитано власників 1000 підприємств, які займаються експортом або імпортом, на всій території України, крім тимчасово окупованого Криму та окремих районів Донецької та Луганської областей. Презентація всіх результатів дослідження  відбудеться у Києві 8 червня.
Джерело