Єврорегіони «Дніпро» та «Дністер» зближують контакти
Дата: 05.08.2013

 

 

 

 

З 1 по 5 липня делегація Єврорегіону «Дніпро» відвідала з візитом Єврорегіон «Дністер» для вивчення досвіду його діяльності та функціонування Координаційного центру.

Даний візит відбувся в рамках проекту «Європейський досвід розробки стратегії розвитку єврорегіонів» при фінансовій підтримці Міжнародного Вишеградського фонду.

 

До складу делегації ввійшли представники органів влади, бізнесу, вузів і депутатського корпусу Чернігівської та Гомельської областей.
В перший день перебування в Вінниці делегація зустрілась з головою обласної ради, головою Євроегіону «Дніпро» Сергієм Татусяком, який поінформував колег про результати діяльності очолюваної ним організації за рік її існування.

 

 - Ми працюємо більше року, але вже є перші результати і вони важливі, враховуючи, за який короткий термін вони були досягнуті. Зокрема, завдяки співпраці з європейськими фондами, з яких ми у вигляді найрізноманітніших проектів залучили понад 200 тисяч євро, - повідомив        С. Татусяк.

Представники Єврорегіону «Дніпро» для себе відзначили, що активний розвиток Єврорегіону «Дністер» пов'язаний з величезною підтримкою і участю в його діяльності законодавчої та виконавчої влади.

 

- Єврорегіону «Дніпро» вже 10 років, впродовж яких ведеться робота з реалізації проектів за рахунок власних ресурсів учасників єврорегіону, а також із залученням коштів міжнародних донорів. У Білорусі працює ще 4 єврорегіони, які, можливо, більш успішні, оскільки межують з країнами ЄС, що дає більше можливостей для залучення ресурсів та пошуку партнерів. На жаль, в Білорусі немає спеціального законодавства, яке регулювало б діяльність єврорегіонів. Наявність такого закону сприяло б розвитку транскордонного та прикордонного співробітництва в Республіці Білорусь. Саме тому ми сподіваємося отримати у Вінницькій області якомога більше інформації про роботу Єврорегіону «Дністер», ознайомитися з досвідом проектної діяльності і, найважливіше, з підходами в роботі і фінансуванням координаційного бюро єврорегіону, - зазначив Віктор Бурий, директор Гомельського регіонального агентства економічного розвитку.

 

 

 

- За останній час в рамках Єврорегіону «Дніпро» було підготовлено та реалізується кілька транскордонних проектів за підтримки європейських фондів, зокрема Міжнародного Вишеградського фонду. Ми сподіваємося на успішний старт у наступному році нової європейської Програми підтримки територіальної співпраці «Україна-Білорусь», яка повинна дозволити суттєво активізувати роботу в рамках нашого єврорегіону, - повідомив радник голови Чернігівської обласної державної адміністрації Борис Уваров.

У рамках візиту українсько-білоруська делегація також мала змогу переглянути презентації проектів в рамках діяльності Єврорегіону «Дністер», зокрема, презентацію потенціалу розвитку сільських територій Єврорегіону «Дністер» і потенціалу енергоефективності села Северинівка Жмеринського району, ознайомитись з роботою «Прозорого офісу» Вінницької міської ради.

 

 

 

м. Сорока (Молдова), відвідати село Буша Ямпільського району, зустрітися Місією Євросоюзу з прикордонної допомоги Україні та Республіці Молдова EUBAM.