Cтворено Державну установу Офіс з просування експорту України
Дата: 29.03.2018

17145928 березня Уряд прийняв рішення про утворення Державної установи “Офіс з просування експорту України” на основі вже працюючого Офісу з просування експорту.

Офіс був створений у 2015 році з ініціативи Мінекономрозвитку як проект підтримки експорту, а з листопада 2016 року отримав статус  консультативно-дорадчого органу при Міністерстві економічного розвиту і торгівлі України.

“Запуск державної системи підтримки та просування експорту - серед пріоритетів Уряду на цей рік. Це вимагає наявності низки дієвих інституцій для підтримки експортерів. Створена державна установа продовжить роботу команди Офісу з просування експорту і є логічним кроком здійснення системної підтримки для українських експортерів у виході на іноземні ринки”, - прокоментував Перший віце-прем'єр-міністр - Міністр економічного розвитку і торгівлі України Степан Кубів.

Заступник міністра економічного розвитку і торгівлі України - Торговий представник Наталія Микольська зазначила, що наразі існує низка невластивих Мінекономрозвитку функцій, зокрема консультування та безпосередня допомога експортерам у виході на зовнішні ринки. Ці функції доцільно передати спеціалізованій державній установі. Діяльність Офісу з просування експорту уже зараз довела ефективність роботи його команди, тож створення Державної установи на базі Офісу продовжить використання найкращих світових практик у сфері підтримки та розвитку експорту.  

“Для ефективної експортної діяльності кожної української компанії потрібно якомога швидше знайти прості та практичні рішення і синхронізуватись задля зростання українського експорту. А державна установа з просування експорту – це поширена міжнародна практика, яка тепер впроваджуватиметься і в Україні”, - відзначила заступник Міністра економічного розвитку і торгівлі України - Торговий представник України Наталія Микольська.

“Еволюція “Офісу з просування експорту” з ініціативи та проектної команди в консультаційно-дорадчий орган при Мінекономрозвитку понад 2 роки та подальша  трансформація в державну установу відбуватиметься до кінця 2018. На кожному етапі ми системно розбудовували послуги Офісу у тісній співпраці та спілкуванні з експортерами, залучаючи кращі міжнародні практики. Державна установа з підтримки експортерів створюється на міцному фундаменті, що створена експертами за сприяння фонду Western NIS Enterprise Fund та проекту The Expert Deployment for Governance and Economic Growth (EDGE)”, - зазначила Керівник Офісу з просування експорту Мар’яна Каганяк.

Як відомо, Офіс з просування експорту створив та протестував модель підтримки експортерів, через надання експортних послуг, експортних консультацій, освітніх проектів для експортерів, торгових місій та виставок в країни, що є перспективними для експорту українських товарів та послуг. Офіс є частиною мережі ЕТРО (Eurorean Trade Promotion Organisations) та верифікатором платформи SheTrades, що відкриває доступ до кращих міжнародних практик підтримки експортерів та створює нові експортні можливості. З грудня 2016 року Офіс підтримується фондом Western NIS Enterprise Fund та проекту The Expert Deployment for Governance and Economic Growth (EDGE).

Трансформаційний період переходу від Офісу з просування експорту до ДУ “Офіс з просування експорту України” закінчиться до грудня 2018 року.

Більше про Державну установу “Офіс з просування експорту”: http://bit.ly/2pJfafY

Джерело