Перше міжсекторальне засідання з дрібного виробництва
Дата: 23.03.2018

img_3096_2  23 березня в м.Чернігів відбулося перше міжсекторальне засідання з дрібного виробництва в рамках проекту «Активізація малого і середнього бізнесу в прикордонних регіонах «України-Білорусі», який реалізується Чернігівською регіональною торгово-промисловою палатою, виконавчим комітетом Прилуцької міської ради у партнерстві з виконавчими комітетами Славутицької міської ради, Вараської міської ради, Славутицьким міським фондом підтримки підприємництва та Гомельським інститутом споживчої кооперації.

1.[2]

 Даний проект отримав фінансування в рамках Програми територіального співробітництва країн Східного партнерства Білорусь-Україна «EaPTC».

Чернігівська обласна державна адміністрація виступає його бенефіціаром.

Мета заходу – налагодити конструктивний та прозорий діалог між бізнесом України та Білорусі. Однією з головних тем І Міжсекторального засідання стало обговорення проблем у налагодженні зовнішньо - економічних відносин між Україною та Білоруссю в маленьких прикордонних містах та шляхи їх вирішення.

 

2.[1]

Під час заходу відбулися презентації:

-         проекту  «Активізація малого і середнього бізнесу в прикордонних регіонах «України-Білорусі»,

-         розвитку зовнішньоекономічних відносин Чернігівської області з Республікою Білорусь,

-          економічного потенціалу Гомельської області, перспектив розвитку відносин з Україною,

-         бар’єрів для виробничих підприємств в торгівлі Білорусь-Україна.

 

 

 

 

Довідково:

Республіка Білорусь є одним з провідних торговельно-економічних партнерів Чернігівської області, стабільно входячи до першої трійки країн за обсягами зовнішньої торгівлі товарами області.

Так, за підсумками 2017 року зовнішній товарообіг з білоруськими партнерами формував десяту частину обласного показника і збільшився в порівнянні з 2016 роком на 11,5% (до 114,2 млн.дол.США).

Експорт при цьому збільшився на 21,1% і склав 33,2 млн.дол.США або 5,3% в його загальній структурі. Це переважно вата, тютюнові вироби, жири та олії, овочі, папір і картон, продукція машинобудування.

Імпорт товарів збільшився на 8% і склав 81 млн.дол.США (18,2% в загальній структурі імпорту), складаючись в основному з таких товарних позицій як каучук, гума, паливо мінеральне, добрива.

Чернігівська область має укладені міжрегіональні угоди з усіма областями Республіки Білорусь. Крім того, укладено 9 угод між територіально-адміністративними одиницями Чернігівської та Гомельської областей про торговельно-економічне, науково-технічне та культурне співробітництво.

Також діє безстроковий Меморандум про співробітництво між Чернігівським та Гомельським онкологічними диспансерами.

Одним із важливих напрямків двостороннього співробітництва є розвиток туризму. Щорічно в рамках проведення в м.Чернігів Міжнародного туристичного форуму "Чернігівщина туристична" для представників туристичної сфери Гомельської області проводяться рекламно-інформаційні тури по Чернігівській області.

Крім того, важливим аспектом для подальшого розвитку співпраці в даній сфері стало укладення в минулому році угоди між Чернігівською і Гомельською областями в сфері туризму, а також спільного переліку заходів для реалізації задекларованих положень.