Чернігівщина у десятці найкращих серед областей України за євроінтеграційним економічним поступом
Дата: 01.03.2018

  28058938_1540680996045577_2928472428016815363_n Нещодавно Поліським фондом міжнародних та регіональних досліджень і Асоціацією регіональних аналітичних центрів презентовано грунтовний всеукраїнський аналітичний звіт в рамках проекту «Індекс Євроінтеграційного Економічного Поступу: оцінка економічних реформ в регіонах України на шляху до впровадження зони вільної торгівлі з ЄС». Дослідження підготовлено в рамках проекту «Просування реформ в регіони» за сприяння Європейського Союзу.

  За результатами дослідження динаміка євроінтеграційного економічного  поступу Чернігівської області вважається позитивною. Станом на кінець 2016 року область підвищила своє місце у загальнонаціональному рейтингу до 7-ої позиції.

    Cеред найкращих показників експерти виділили «Індекс інвестиційної відкритості регіону для ЄС» (1-ше місце),  «Частка  накопичених  прямих інвестицій  нерезидентів  з  ЄС  в  області  у  загальному  обсязі накопичених  інвестицій  області»  (3-тє  місце),  «Кількість  суб'єктів  господарювання  промисловості,  яким надано  право  експорту  харчової  продукції  тваринництва  до країн ЄС» (6-те місце).

    Окремо аналітики відмітили високий рівень Індексу інформаційної  підтримки економічного вектору європейської інтеграції регіону,  за  яким  Чернігівська область посіла 1-ше  місце. Зазначивши при цьому, що основним  фактором,  який  вплинув  на  дану  ситуацію,  стала наявність  та  ефективна  (в  контексті  висвітлення  економічних відносин  з  ЄС)  робота  Економічного  Порталу  Чернігівської області,  що  був  створений  та  супроводжується Департаментом  економічного  розвитку  Чернігівської  ОДА. 

    1 місце  область  посіла  і  за  показником  «Кількість проведених  презентацій  економічного  та  інвестиційного потенціалу  регіону  в  органах  і  структурах  ЄС,  відносно кількості  підприємств  регіону».img_20180223_113332

   Проте експерти вказали й на слабкі сторони. Так, відповідно до проведеного дослідження область  потребує  створення  нових  об’єктів інфраструктури  для  розвитку  малого  та  середнього  бізнесу, залучення ресурсів програм ЄС стосовно розвитку малого та середнього  підприємництва  та  підвищення  активності  у переговорних  процесах  з  адміністративно-територіальними одиницями  держав-членів  ЄС  з  метою  укладення двосторонніх  угод  про  співробітництво  та  взаємне інвестування.

 Довідково

У  дослідженні  здійснено  порівняльне  оцінювання ступеня зближення регіональних економічних систем України з  ЄС  у  2014–2016  рр.  Основним  інструментом  оцінювання став Індекс  євроінтеграційного  економічного  поступу регіону.  До  його  складу  увійшли  дві  групи  показників: 1) індикатори  глибини  торговельно-економічних  зв’язків регіону з ЄС; 2) індикатори рівня інституційної підтримки, яку обласні державні  адміністрації  забезпечують  для підтримання євроінтеграційного поступу.

  У 2017 році відбулося значне покращення ситуації в зовнішній торгівлі регіону з країнами ЄС.

  Так, поставки товарів до країн ЄС відповідно до попереднього року збільшилися у 1,8 разів (224,6 млн.дол.США), а їх частка в загальнообласному показнику експорту становила 35,9%.

  Підприємства області експортували свої товари до 27 країн ЄС, до 21 з яких поставки товарів збільшились.

  Так найбільші обсяги експорту надходили до Нідерландів (22% в експорті до країн ЄС), Італії (14,6%), Румунії (12,7%), Польщі (9,5%), Іспанії (8,9%).

 Найбільше зростання експорту (у 4,7 разів) відмічено до Данії. У більш, ніж 3 рази зросли поставки до Нідерландів, Греції, Фінляндії, у більш, ніж 2 рази – до Італії, Естонії, Словаччини, Німеччини, Кіпру та Литви.

 В свою чергу імпорт з країн ЄС зменшився на 4,5% (до 175,4 млн.дол.США), а частка в загальнообласному показнику імпорту склала 39,4%.

 Зокрема, найбільші обсяги імпорту до області надходили з Німеччини (28,6% в імпорті з країн ЄС), Італії (15%), Польщі (9,5%), Литви (9,3%), Нідерландів (7,9%).

 Маємо позитивне сальдо в зовнішній торгівлі з країнами ЄС в 49,2 млн.дол.США, тоді як за минулий рік мали від’ємне (-56 млн.дол.США).

  За результатами 2017 року експорт послуг до країн ЄС збільшився на 23,4% (до 17,8 млн.дол.США), а їх частка в загальній структурі експорту  становила 68,7%.

  Імпорт послуг збільшився у 2,7 разів з часткою у загальнообласному показнику 88,5% (17,4 млн.дол.США).

  З країн ЄС з початку інвестування  внесено  408 млн.дол., що становить 95% віз загального обсягу прямих іноземних інвестицій (акціонерного капіталу). До основних країн інвесторів входять: Велика Британія (86,6%), Польща (4,1%), Кіпр (1,3%), Нідерланди та Латвія (по 0,7% з кожної).

 Крім того, з метою активізації зовнішньоекономічних зв’язків з закордонними партнерами країн ЄС в області проведено ряд заходів.

  Зокрема, активно розвивається співпраця з Великопольським воєводством Республіки Польща.

 img_8768Так делегація області у складі керівництва облдержадміністрації, представників регіональної торгово-промислової палати, підприємств області з 25 по 29 квітня 2017 року перебувала з офіційним візитом в м.Познань, Республіки Польща. В ході візиту чернігівські  гості взяли участь у роботі Економічного Форуму Великопольща-Україна, в рамках якого голова Чернігівської облдержадміністрації Валерій Куліч та віце-маршал Великопольського воєводства  Войцех Янковяк підписали Лист про наміри щодо співпраці Чернігівської обласної державної адміністрації (Україна) та Великопольського воєводства (Республіка Польща).

  Також під час заходу було підписано Угоду між Великопольською торгово-промислової палатою та Чернігівською регіональною торгово-промисловою палатою.

 Крім того, учасники економічного форуму мали можливість прослухати презентації про економічний та інвестиційний потенціал Чернігівської області.

 З 25 по 29 серпня в Чернігівській області перебувала офіційна делегація Великопольського воєводства Республіки Польща. В рамках візиту відбулося ряд зустрічей з керівництвом облдержадміністрації, обласної та місцевих рад, регіональної торгово-промислової палати, навчальних закладів, провідних підприємств області тощо. Сторони домовилися продовжувати співробітництво в економічній сфері, сфері культури, туризму, медицини, обговорили наміри щодо започаткування співробітництва між містами регіонів та агенцій регіонального розвитку.

Наразі з метою розвитку співробітництва реалізуються спільні проекти в гуманітарній та економічній сферах. Так діти пільгових категорій з Чернігівщини мали змогу відпочити та пройти реабілітацію у регіональному центрі для дітей і молоді у м. Рогозно, медичні працівники проходять стажування в Польщі.

З метою розвитку співробітництва з Латвійською Республікою з30 травня по 3 червнязаступник голови Чернігівської обласної державної адміністрації С. Сергієнко здійснив візит до Латвійської Республіки в ході якого відбулося ряд зустрічей  зпредставниками Міністерства економіки Латвійської Республіки та Посольства України в Латвійській Республіці, депутатами Саейму, фахівцями з питань енергозбереження, в тому числі з Агенції з інвестицій та розвитку Латвії (LIAA). Під час зустрічей заступник голови облдержадміністрації вивчав досвід впровадження заходів енергозбереження та енергоефективності у Латвійській Республіці. Крім того, сторони обговорили переваги від застосування відповідних заходів та шляхи співпраці з латвійськими партнерами у даній сфері.

 24 листопада в області відбулося виїзне засідання Міжнародного Трейд-клубу в Україні.page

Його учасниками стали  в тому числі й дипломати з Бельгії, Іспанії, Литви, Словаччини, Угорщини, Чехії, представники Представництва ЄС в Україні, Британсько-української торгової палати, компаній з Німеччини та Угорщини.

В рамках візиту члени Трейд-клубу в Україні взяли участьв Регіональному форумі «Інвестиції&Децентралізація»,зустрілися з керівництвом облдержадміністрації та ознайомилися з економічним, експортним потенціалом та інвестиційними проектами  області.

 

24130385_1338680949576928_7933642687308096124_o

28-30 листопада в Чернігівській області перебувала делегація Представництва ЄС в Україні, в рамках візиту якої відбулися численні інформаційні заходи. Зокрема 28-29 листопада в м.Чернігові відбулися:панельна дискусія для представників місцевого бізнесу «Вихід на ринки ЄС: можливості, інструменти та успішні історії українських бізнесменів», дискусійна панель «Безвізовий режим з ЄС: про що мають знати громадяни», круглий стіл з представниками владних структур міста Чернігів та Чернігівської області, тренінг «Як написати грантову заявку на проекти та конкурси ЄС?».

 15 грудня у м.Чернігів відбулася міжнародна конференція «Європейська конференція: від Києва до місцевих громад», організована Інститут економічних досліджень та політичних консультацій та інтернет-виданням Європейська правда.

Учасниками конференції стали представники органів влади, Представництва ЄС в Україні, громадських організації, засобів масової інформації з багатьох областей України. В ході зустрічі присутні мали змогу обговорити стан реалізації Угоди про асоціацію Україна-ЄС, вплив Угоди на розвиток областей, роль влади у впровадженні євроінтеграційних заходів.

 З метою сприяння регіональним товаровиробникам у освоєнні ними нових закордонних ринків збуту, в тому числі й європейських,  в м.Чернігів відбулися:

2017_04_11_forum168

-  Форум «Угода про Асоціацію з ЄС: нові можливості для малого та середнього бізнесу» за участю віце-прем'єр-міністра з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України Іванни Климпуш-Цицнадзе та заступника Міністра аграрної політики та продовольства України Олени Ковальової (11 квітня),

page2IІ Форум експортерів «Побудова мережі прямих контактів як інструмент ефективної співпраці” з метою розгляду наявних інструментів для підвищення конкурентоздатності товарів та послуг підприємств регіону, пошуку можливостей для підтримки експортної діяльності та побудови ефективної мережі прямих контактів для просування на іноземні ринки (12 травня),

-  бізнес-зустрічі з членами Міжнародного Трейд-клубу в Україні (24 листопада),

панельна дискусія для представників місцевого бізнесу «Вихід на ринки ЄС: можливості, інструменти та успішні історії українських бізнесменів», організована  Представництвом ЄС в Україні (28 грудня).

   Чернігівська облдержадміністрація є учасником міжнародних проектів:

- «Підвищення інвестиційної привабливості України і конкуренто­спро­можності регіонів» програми «Польська допо­мога для розвитку».

   В рамках реалізації даного проекту відбулося ряд заходів, під час яких польські партнери ділилися досвідом щодо інструментів впровадження стратегії та оперативних програм, розвитку індустріальних парків/бізнес-інкубаторів, технопарків в Європі,  співпраці польського уряду і органів місцевого самоврядування, розвитку регіональної політики та підтримки малого і середнього підприємництва.

   FORBIZ в рамках ініціативи EU4BUSINESS (бенефіціари проекту – Міністерство економічного розвитку і торгівлі України, Державна регуляторна служба України, Офіс ефективного регулювання BRDO (BetterRegulationDelivery Office) для формування методології розробки політики МСП на регіональному та місцевому рівнях.

   Зокрема, 18 грудня відбулося підписання:

-  Меморандуму про співпрацю між Чернігівською облдержадміністрацією, Чернігівською обласною радою та проектом FORBIZ,

-  Меморандуму про співпрацю між Чернігівською міською радою та проектом FORBIZ,

-  Меморандуму про співпрацю між Ніжинською міською радою та проектом FORBIZ.

    Пілотна програма реалізовуватиметься в два етапи: спочатку будуть створені групи з розробки стратегічних документів для розвитку МСП за участі представників органів влади та бізнес-спільноти. На другому етапі будуть розроблені програми для практичного впровадження в малому й середньому бізнесі. Програми підтримуватимуть МСП в експорті та інтернаціоналізації бізнесу, доступі до фінансів, інновацій, запуску стартапів відповідно до визначених пріоритетів на рівні області й міст.