Візит голови облдержадміністрації В.П.Куліча до Латвійської Республіки
Дата: 03.03.2018

 ukraine_latvia_flag Голова Чернігівської облдержадміністрації В.П.Куліч у складі урядової делегації на чолі з Прем'єр-міністром України В.БГройсманом з 1 по 2 березня відвідав Латвійську Республіку.

 

 В рамках візиту відбулася низка переговорів, у тому числі – з Президентом Латвії Раймондсом Вейонісом та Главою Уряду Латвії Марісом Кучинскісом, а також з бізнесовими колами Латвії.

Делегації двох країн домовилися посилювати політичний діалог та нарощувати економічну співпрацю в контексті взаємного товарообігу, а також реалізації спільних проектів на ринках третіх країн.

Суттєву увагу сторони приділили можливостям інвестиційної та інноваційної співпраці. В цьому контексті Володимир Гройсман окреслив ключові плани Уряду щодо економічних змін в Україні, а також розповів про проміжні результати вже розпочатих фундаментальних реформ в соціальній сфері та в напрямку дерегуляції і покращання ділового клімату в Україні.

Серед важливих сфер інноваційної співпраці сторони визначили агросектор та логістику, передусім в контексті використання марштруту залізничного потягу «Зубр», який з’єднує порти Іллічівськ, Одеса та Південний з портами Риги, Вентспілсу, Лієпаї та Таллінну.

Сторони висловили зацікавленість в міжрегіональному співробітництві та допомозі з боку Латвії у процесі впровадження реформ в Україні. За підсумками перемовин Глави Урядів взяли участь у підписанні двох міжнародних документів - протоколу про наміри між Міністерствами освіти та науки України і Латвії щодо роботи української школи в Ризі, а також основної угоди про співробітництво між Ризьким технічним університетом та Національним технічним університетом «Київський політехнічний інститут ім. Ігоря Сікорського».

Довідково 

Зовнішній товарообіг підприємств Чернігівщини з латвійськими партнерами за результатами попереднього року становив 4,5 млн дол. США.

При цьому, експорт товарів збільшився у 2,2 рази до 2016 року та становив 2,9 млн.дол.США. Це переважно вироби з паперу, деревина та вироби, продукція із зернових культур, продукція хімічної промисловості.

Імпорт товарів зріс на 6% та становив 1,7 млн.дол.США та формувався з органічних хімічних сполук, трикотажних полотен та тканин.

Що стосується латвійських інвестицій до області, то їх обсяг становить 3,1 млн.дол.США.

Так, в минулому році в Чернігові відкрилося підприємство з латвійськими інвестиціями «Рига хліб», де працює більше 60 осіб. Планується розширення штату до трьохсот працівників.

Налагодженню міжрегіональної співпраці між нашим регіоном і Латвією сприяє  наявність Почесного консульства Латвійської Республіки в Чернігові, яке відкрилося  у 2016 році.

У тісній співпраці з Консульством реалізовувались  масштабні проекти з налагодження міжрегіонального співробітництва з Латвією. Зокрема, було організовано декілька візитів офіційних делегацій області до Латвії з метою здобуття досвіду з питань децентралізації державного управління, реформування місцевого самоврядування та регіонального розвитку, співробітництва в сфері енергоефективності, телекомінікацій, сільського господарства тощо.

Діють Угоди про співробітництво між містами-побратимами Ніжином та Прейлі, Черніговом та Огре.

Чернігівські та латвійські заклади вищої освіти активно розвивають співпрацю з питань організації освітнього процесу, актуальних проблем вищої школи та надання освітніх послуг мігрантам у закладах освіти різних рівнів акредитації (Чернігівський національний технологічний університет має договір про співпрацю з Ризьським технологічним  університетом, Національного університету «Чернігівський колегіум» імені Т.Г.Шевченка співпрацює з Латвійським Університетом).

zed3zedl2

zedl