Про створення Експортно-кредитного агентства
Дата: 07.02.2018

171459Урядовий комітет з питань економічної, фінансової та правової політики, розвитку паливно-енергетичного комплексу, інфраструктури, оборонної та правоохоронної діяльності під головуванням Першого віце-прем’єр-міністра - Міністра економічного розвитку і торгівлі України Степана Кубіва схвалив проекти установчих документів Експортно-кредитного агентства. Планується, що Агентство буде створене у формі приватного акціонерного товариства (ПАТ).

Відповідальним за виконання дій, пов’язаних із здійсненням приватного розміщення акцій приватного акціонерного товариства визначається Мінекономрозвитку. Кількість акції у першому випуску становитиме 200 000 штук. Статутний капітал Агентства становитиме 200 млн грн і забезпечуватиметься з коштів державного бюджету.

Цим же ж рішенням Урядовий комітет схвалив Статут ПАТ “Експортно-кредитне агентство”, Положення про наглядову раду, про правління, про ревізійну комісію Агентства, Порядок проведення конкурсного відбору кандидатів на посаду члена наглядової ради ЕКА.

“Ми очікуємо, що у лютому проекти установчих документів ЕКА схвалить Уряд, а протягом найближчих 4-х місяців завершиться і весь юридичний процес, пов’язаний зі створенням агентства. Після цього вже розпочнеться відбір відповідних кваліфікованих фахівців, які будуть допомагати українським експортерам з кредитуванням і страхуванням”, - прокоментував Перший віце-прем’єр-міністр України Степан Кубів.

Після запуску Експортно-кредитне агентство здійснюватиме страхування, перестрахування і надання гарантій за договорами, які забезпечують розвиток експорту. Воно також братиме участь у виконанні програм часткової компенсації відсоткової ставки за експортним кредитом і надаватиме консультації експортерам. Це послідовний крок у рамках політики Мінекономрозвитку з підтримки українських виробників, що підвищить конкурентоспроможність останніх на світових ринках.

Наступний крок - ухвалення установчих документів Експортно-кредитного агентства Кабінетом Міністрів України. 

Джерело