Використання європейських квот
Дата: 15.01.2018

000000image_3846t6yt65ytyУкраїна станом на 11 січня 2018 року повністю використала тарифні квоти на поставку до Європейського Союзу меду, а також виноградного і яблучного соку.

Про це повідомив перший заступник міністра агрополітики Максима Мартинюка на своїй сторінці в Facebook.

"На календарі - 11 січня, а 100% експортної квоти на поставку меду в ЄС вже вибрано, навіть з урахуванням того, що в минулому році її обсяг був збільшений. Зрозуміло, що експорт на цьому не зупиняється, просто продовжується на загальних підставах (до щастя, український продукт є конкурентним на європейському ринку навіть за межами автономних преференцій). Але одночасно дата 11.01 і нульовий баланс свідчать про надвисокий потенціал цієї галузі", - написав він.

Мартинюк зазначив, що в Україні налічується близько 400 тис. бджолярів, які сумарно виробляють в середньому 70 тис. т меду на рік, що є найвищим показником в Європі. Майже 57 тис. т, або 80% всього українського меду експортується - в основному, в Європейський союз. Потенціал виробництва, виходячи з посівів медоносних рослин - до 140 тис. т меду на рік, вдвічі більше поточних обсягів.

"Отже, ми маємо ринок збуту і можливість для нарощування поставок. Камінь спотикання - в Україні не діють ніякі обов'язкові вимоги до якості меду. Існуючий державний стандарт є добровільним. У той же час, в рамках угоди про асоціацію, Україна взяла на себе зобов'язання запровадити європейські вимоги до меду, які зафіксовані в Директиві Ради 2001/110 / ЄС. Дедлайн - кінець наступного року", - додав перший заступник міністра.

Також він зазначив, що вже повністю використані евроквоти на експорт виноградного і яблучного соку (14 тис. тонн) і істотний відсоток використання (до 25%) в категоріях продукції птахівництва.

Джерело