Еспортно-кредитне агенство
Дата: 28.12.2017

171459Український бізнес із нетерпінням чекає на запуск роботи Експортно-кредитного агентства (ЕКА)

Мало в кого виникає питання для чого потрібне ЕКА. Бо його основні завдання говорять самі за себе – захист експортерів від ризику неплатежів та фінансових втрат, страхування ризиків невиконання експортерами та їх контрагентами контрактів, перестраховування і надання гарантій за договорами, здешевлення вартості експортних кредитів.

Тому запуск роботи ЕКА є одним із пріоритетів Уряду, Міністерства економічного розвитку і торгівлі та моїх особисто на наступний рік. Ми добре розуміємо, що експортерам потрібна ефективна система державної підтримки.

Водночас, для системної підтримки українських експортерів дуже важливо, щоб ЕКА було ефективною інституцією з прозорими процесами, діяльність якої відповідає міжнародним стандартам і практикам, ефективно використовувало наявні ресурси, надавало послуги, які потрібні експортерам та ці послуги мали дуже високий ступінь проникнення (були доступними та покривали якомога більшу кількість експортних транзакцій).

Ділюсь тим, як просуваються справи зі створенням ЕКА. Відповідно до міжнародного досвіду, необхідно близько 12 місяців для створення та запуску ЕКА з моменту виділення необхідного фінансування та створення проектної команди. Тому ми рухаємось за планом.

Що маємо на сьогодні – закладено фундамент ЕКА:

  • Розроблено проекти установчих документів відповідно до положень чинного Закону. Зараз цей пакет проходить остаточне погодження інших органів влади та незабаром його буде передано Уряду на затвердження.
  • Розроблено проект постанови Кабміну про затвердження правил діяльності ЕКА.
  • Ми долучаємося до основних міждержавних механізмів та структур у цій сфері (завершено 2-й етап приєднання до Рамкової Домовленості з офіційно підтримуваних експортних кредитів 1978 р.).

Також, після аналізу Закону та в процесі підготовки установчих документів та правил діяльності, нами спільно з експертами було виявлено ряд прогалин у Законі. Тому ми розробили проект змін до Закону про ЕКА і найближчим часом зустрінемося з представниками авторського колективу закону, щоб обговорити ці питання та домовитися про спільні кроки. Нам дуже важливо, щоб ці зміни було ухвалено якомога швидше, аби запустити ефективну роботу ЕКА. При цьому, ми працюємо так, щоб цей процес жодним чином не зупиняв нашої роботи щодо його створення.

Чи є проблеми? Чесно, є:

  • Нарешті, в бюджеті на 2018 рік вперше закладені кошти на ЕКА. Але лише 200 млн грн. із необхідних 346 млн грн. на його створення. Ми починаємо запуск із цим ресурсом, бо це життєво-необхідно і сподіваємося, що при перегляді бюджету його буде збільшено.
  • В Україні відсутні експерти та спеціалісти, з досвідом запуску та роботи в ЕКА. Тому ми досить часто робимо значні паузи в роботі для консультації з іноземними спеціалістами та українськими спеціалістами з суміжних галузей.
  • Є випадки, коли запуск ЕКА використовують у досить популістично-піарних цілях: не цікавить, що і для чого створюємо, які в нього функції.

Що ж хорошого:

  • Маємо підтримку Прем‘єр-міністра України Володимира Гройсмана, який вважає за необхідне прискорити запуск ЕКА. Так, на нещодавній нараді ми домовилися до кінця січня 2018 року визначити календарний графік його запуску, окреслити орієнтовний фінансовий ресурс на 2018-2020 рр. та почати переговори з міжнародними фінансовими організаціями щодо підтримки інституції. Тому розраховуємо на довиділення фінансування, пришвидшені процедури погодження актів, підтримку в спілкуванні з міжнародними фінансовими організаціями щодо виділення коштів для роботи ЕКА.
  • Група експертів-волонтерів з моменту прийняття закону працює з нами в робочих групах, над проектами документів і приєднанням до міжнародних угод (з бізнес-асоціацій, міністерств, експертного і наукового середовища).
  • Маємо хорошу співпрацю з МЗС, Мінфіном, НБУ, Нацкомфінпослуг і Укрексімбанком – тому дуже багато речей обговорюємо і погоджуємо в оперативному порядку.
  • Підтримує нас і експертне середовище, яке розуміє, що важливо створити ефективну інституцію.
  • Маємо діалог з авторським колективом Закону – складний, іноді емоційний, проте, який завжди повертається до фахового. Так, у нас все ще є ряд принципових розбіжностей, але їх кількість зменшується після кожної зустрічі.

Без сумніву, ми всі хочемо, аби експортери вже зараз отримували дієву допомогу. І негайна потреба бізнесу в цих послугах для нас очевидна. Проте ми вважаємо, що для всіх, хто використовує створення ЕКА в своїх PR-цілях чи для привернення уваги до себе (а не до своєї роботи чи діяльності), створення ефективної робочої інституції – буде гідною відповіддю.

Тому маємо рухатись послідовно і об’єднати зусилля, щоб ЕКА було ефективним і працювало в інтересах українських експортерів та всієї держави, бо експорт – це командна гра.

Джерело