Україна приєдналась до Декларації ОЕСР
Дата: 15.11.2017

17145915 березня 2017 року Україна приєдналась до Декларації ОЕСР про міжнародне інвестування та багатонаціональні підприємства, відповідну Угоду у формі обміну листами було підписано Першим віце-прем'єр-міністром України – Міністром економічного розвитку і торгівлі України Степаном Кубівим, повноваження на підпис якому було надано розпорядженням Кабінету Міністрів України від 1 березня 2017 року № 130-р.

Україна взяла на себе зобов'язання створити Національний контактний пункт, головною метою діяльності якого є підвищення ефективності Керівних принципів шляхом проведення рекламної діяльності, обробки запитів і сприяння вирішенню питань, які виникають стосовно реалізації Керівних принципів у конкретних випадках.

В свою чергу Керівні принципи - це зібрання рекомендацій щодо відповідального ведення бізнесу, які підтримуються державою.
Сьогодні за рішенням Уряду функції Національного контактного пункту (НКП) здійснює Міністерство економічного розвитку і торгівлі України.
А відповідно до наказів Мінекономрозвитку сьогодні ці функції покладені на департамент залучення інвестицій та відділ формування інвестиційної політики у складі цього департаменту.

Серед основних завдань НКП є, зокрема:сприяння вирішенню питань вразі порушення суб’єктами господарювання керівних принципів ОЕСР для багатонаціональних підприємств шляхом розгляду скарг від постраждалої сторони (профспілок, споживачів, неурядових організацій, бізнес-партнерів) та налагодження тристороннього діалогу між органами державної влади, представниками бізнесу та постраждалою стороною, надання допомоги в розробці обопільно вигідного рішення;
здійснення співпраці та проведення у межах своїх повноважень консультацій з органами державної влади, органами місцевого самоврядування, організаціями роботодавців, професійними спілками та їх об'єднаннями, іншими громадськими організаціями щодо питань ведення відповідального бізнесу та за результатами внесення у встановленому порядку узгоджених пропозицій.

Декларація ОЕСР укр. мовою

Угода у формі обміну листами

Керівні принципи ОЕСР